Furtuna s-a dezlantuit sambata, in jurul orei 22.30. O ploaie torentiala a facut ca strazile din Baia Mare sa arate ca niste paraiase, pentru ca apa masura peste 30 de centimeri in unele locuri. Sistemul de canalizare a urbei nu a facut fata debitului mare, iar canalele au dat pe dinafara.
Probleme mari au fost in intersectia bulevardelor Bucuresti cu Unirii, unde apa a fost de circa o jumatate de metru pe carosabil, precum si la pasajul CFR de la iesirea din Baia Mare, pe directia Cluj. Strada Cuza Voda a fost si ea complet inundata pe o portiune de cateva sute de metri, iar pe strada Mihai Eminescu au aparut probleme din cauza unui canal de scurgere infundat.
Soferii pe care furtuna i-a prins pe drum au avut de furca nu doar cu vizibilitatea scazuta din cauza ploii, a valurilor create pe carosabil, precum si a lipsei iluminatului public. Acestia au inaintat cu mare greutate, iar cei ghinionisti chiar au fost nevoiti sa isi lase masinile in mijlocul drumului.
“Astia ne sunt alesii. Ii doare-n cot de noi soferii. Este incredibil ce s-a intimplat si nimeni nu a venit in zona”, a spus Adrian Marcu, un sofer pentru care trecerea pe sub pasajul de cale ferata a fost o misiune dificila.
Pe Paltinisului, gurile de la canalizare s-au transformat in mici fantini arteziene, pentru ca apa tasnea din ele cu forta. Intreaga strada a fost acoperita de un strat de apa pana la glezne. “De fiecare data se intampla asa pe aceasta strada. Mizeriile infunda canalul si apa iese pe sosea”, a spus Ioan Bucur.
La intersectia strazii Granicerilor cu bulevardul Unirii, la iesire inspre soseaua de centura, zeci de autoturisme au ramas in mijlocul apei. Aici a aparut o adevarata capcana, conducatorii neavand de unde sa stie ca artera de circulatie, care pe timp frumos e neteda si deloc periculoasa, poate deveni un canal navigabil.
“Ne scoatem masinile cum putem. Nu vedeti ca deja apa a intrat in autoturisme. Nimeni de la Drusal sau de la Vital nu a venit aici sa ne atentioneze. Pe timp de ploaie ei nu ies ca se uda. De unde sa stiu eu cat de mare este apa? Acestia ne sunt alesii. Drumul asta acum o fost refacut, dar sistemul de canalizare este la pamant”, a spus Victor Coroian.
Baia Mare nu a fost singura localitate maramureseana afectata de furtuna. Somcuta Mare, Cicarlau, Seini, Valea Chioarului, Satulung, Remetea Chioarului au ramas pentru doua ore in bezna. Furnizarea energiei electrice a fost intrerupta din cauza descarcarilor electrice deosebit de violente.
Spre deosebire de ruperile de nori din saptamanile anterioare, dupa furtuna de sambata spre duminica noapte nu a fost inundata nicio gospodarie. In cele 30 de minute cat a tinut furtuna, precipitatiile cazute au inregistrat intre 21 si 25 de litri pe metru patrat.
Sursa: Vasile Dale