Lupii au atacat o turmă din satul Șieuț și au ucis 19 oi. „Este al doilea atac al haitei din ultimele două săptămâni, iar oamenii se tem că nu va fi și ultimul fiindcă animalele sunt flămânde și nu se tem de nimic”, spune Ioan Bucilă, reprezentantul oierilor din localitate.
Haita, formată din 5 -6 lupi, dă târcoale satului Șieuț de circa două săptămâni. Atunci au omorât 20 de oi, iar în noaptea de sâmbătă, alte 19.
„E posibil să fi fost aceiași, 5-6 lupi, ne-am dat seama după urme. Din 19 omorâte, una era mâncată, celelalte erau doar prinse de gât și omorâte. Haita are un teritoriu destul de vast, dar, în general, în perioada aceasta când nu este zăpadă se apropie foarte mult de sate. E cea mai proastă perioadă pentru ei. Nu sunt animale în câmp, nu pot vâna căprioarele nefiind zăpadă și atunci se apropie de sate. Pe lângă văi, pe lângă sate atacă animalele de companie și turmele. Aici unde a fost atacul acum e la vreo 300 de metri pădurea”, a spus Ioan Bucilă.
Păgubitul a anunțat imediat administratorul fondului de vânătoare, însă lupul este protejat prin lege și nu poate fi împușcat.
„Noi avem o relație bună cu administratorul fondului de vânătoare. Din păcate, legea nu îi permite să ne ajute și să împuște lupii care, atunci când nu mănâncă oile noastre, mănâncă mistreți, căprioare, iepuri, cerbi. Pentru ei, ca administratorii de fond, nu e niciun avantaj să aibă o haită foarte numeroasă în preajmă. Noi păzim turmele cu câini, cu garduri electrice, avem echipamente care bruiază – nu știu cât de eficace sunt – și paza umană. Ciobanul păgubit azi-noapte avea câinii lângă turmă, era împrejmuit locul unde se afla cu porți, plus avea și un gard electric. Turma era chiar lângă casă, dar poate omul nu a fost acasă și de-asta nu a auzit când a atacat haita, nu știu exact ce s-a întâmplat”, a spus el.
Oierii de la Șieuț, îngroziți de atacurile sălbăticiunilor, fac un apel către autorități să dea o derogare pentru ca vânătorii să împuște lupii agresivi care le-au decimat turmele și asta cât mai repede posibil fiindcă se tem că istoria se va repeta.
Potrivit Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, în 2020 au fost întocmite 95 procese de evaluare a pagubelor produse de speciile de faună de interes cinegetic (lupi, urși, mistreți) la culturile agricole și animalele domestice, iar în 2019 au fost 109.