Vezi VIDEO
65 de copii din cartierul baimarean Ferneziu au incepand de astazi o noua sansa la educatie. Asta datorita serviciilor oferite de Centrul de Educatie “Sanse Egale”. Centrul a fost inaugurat astazi fiind implementat in cadrul proiectului “Incluziunea sociala a copiilor prin acces la educatie”. Planul de dezvoltare a fost elaborat de catre Administratia Publica Locala a municipiului Baia Mare, prin Serviciul Public Asistenta Sociala, in parteneriat cu Scoala Gimnaziala “Nicolae Balcescu”, Colegiul National “Mihai Eminescu” si Fundatia Hope and Homes for Children Romania. Acesta a fost sustinut financiar din fonduri europene.
Centrul de Educatie “Sanse Egale” este situat in cadrul Scolii Generale “Nicolae Balcescu” din cartierul Ferneziu. In cadrul proiectului care a dus la realizarea centrului, 25 de copii de etnie roma, de nivel prescolar cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani, vor benefica de servicii si sprijin educational pentru eliminarea decalajelor dintre copiii care urmeaza sa fie inscrisi la scoala. Acestor prescolari li se mai alatura alti 40 de copii cu varsta intre 6 si 10 ani aflati in situatie de risc de parasire timpurie a scolii. Lor li se vor oferi servicii educationale pentru imbunatatirea rezultatelor scolare si prevenirea reducerii abandonului scolar.
“Am marea bucurie ca intr-un cartier cu anumite probleme de ordin social sa inauguram acest centru. Sper ca lucrurile sa functioneze mult mai bine si in zona estetica si in zona dotarilor si cred ca acesti copii chiar merita o sansa. Acesti copii nu trebuie sa fie doar niste copii din Ferneziu si sa ramana asupra lor aceasta amprenta. Ferneziu este un cartier care merita mult mai mult, unde, veti vedea si in urmatoarea perioada, cu foarte mult curaj, cu foarte multa incredere in oamenii seriosi de aici, vom demara cateva actiuni de reasezare sociala. Reasezare sociala inseamna pentru mine sa aducem ordinea in acest oras si in acest cartier, sa aducem curatenie in acest cartier, sa aducem siguranta in acest cartier, sa eliminam partile vulnerabile. E pacat de aceasta zona si de acesti copii sa traiasca in izolare, intr-o zona de pericol, intr-o zona de mizerie, intr-o zona in care tot timpul sa aiba un pericol deasupra capului. Cred ca lucrul cel mai important, daca vorbim de zona sociala, este educatia. Si la nivelul unui stat, si la nivelul unui oras, si la nivelul unui cartier sunt cateva lucruri importante. Educatia, sanatatea sunt doua dintre cele mai importante componente de la care porneste absolut totul. Daca vrem sa avem viitor, viitorul ni-l dau ei si daca nu ne ocupam de ei, nu le oferim cele mai bune conditii o sa ii gasim mai tarziu in alte parti. Si partea in care vreau eu sa ii gasim este in acest oras, in dezvoltarea acestui oras, muncind pentru acest oras, muncind pentru familiile lor, aducand un aport comunitatii noastre”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Centrul functioneaza in cadrul a doua spatii din incinta Scolii Gimnaziale “Nicolae Balcescu”, salile fiind reabilitate in cadrul proiectului.
“Practic, de astazi, activitatile vor incepe sa fie derulate pentru copiii din cartierul Ferneziu, conform strategiei municipiului Baia Mare de incluziune sociala prin educatie. In toate zonele municipalitatii in care fenomenul abandonului scolar este mai accentuat, municipalitatea vine cu servicii de facilitare a accesului la educatie”, a declarat Bogdan Gavra, seful Serviciului Public Asistenta Sociala din cadrul Primariei Baia Mare.
Proiectul de dezvoltare a fost elaborat in parteneriat cu Fundatia Hope and Homes for Children (HHC) Romania.
“Ma bucur sa fiu parte din nou intr-o initiativa care transpune in practica o strategie foarte bine gandita a autoritatilor locale a municipiului Baia Mare. Ma bucur foarte mult sa vad in sfarsit o initiativa in care copiii sunt intr-adevar in centrul interventiei lor”, a declarat Otto Sestak, reprezentant HHC Romania.
Activitatile principale derulate in cadrul centrului sunt activitati educationale de sprijin, supraveghere si indrumare in efectuarea temelor, recuperare si remediere scolara pentru elevii cu dificultati de invatare, activitati de cunoastere, intercunoastere si dezvoltare personala. De asemenea, copiii care vor frecventa centrul vor primi si ajutor specializat pentru dezvoltarea deprinderilor si abilitatilor sociale, programe de tip “Scoala dupa scoala” si educatie de mediu.
Sursa: Simona Vasiac