Autoritatea fiscală română, ANAF, intenționează să implementeze o nouă obligație fiscală care vizează proprietarii de proprietăți și mașini bogate. Începând din acest an, ANAF va începe să emită notificări pentru plata așa-numitei „taxe de lux”.
„Taxa pe lux”, adoptată anul trecut, va fi acum pusă în aplicare, vizând cetățenii români care dețin imobile de valoare ridicată sau autoturisme scumpe. ANAF va începe să trimită notificări persoanelor cu proprietăți evaluate la peste jumătate de milion de euro.
Potrivit reglementărilor, cetățenii români care dețin proprietăți rezidențiale evaluate la peste 500.000 de euro sunt obligați să plătească un impozit de 0,3% din suma care depășește acest prag. Aceeași rată de impozitare se aplică și celor care dețin mașini evaluate la peste 75.000 de euro.
Astfel, în conformitate cu prevederile legale, taxa specială va viza casele și mașinile cu valoare ridicată, și anume:
Persoanele care, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, dețin clădiri rezidențiale individual sau în comun în România, cu o valoare impozabilă care depășește 2.500.000 de lei (~500.000 de euro).
Persoanele fizice și juridice care dețin mașini înmatriculate în România, cu o valoare de achiziție individuală ce depășește 375.000 de lei (~75.000 de euro).
Este important de menționat că „taxa pe lux” trebuie plătită pentru întregul an fiscal, iar contribuabilii sunt responsabili să o calculeze, să o declare și să o plătească la ANAF până la data de 30 aprilie, pentru proprietăți, și până la data de 31 decembrie, pentru mașini, în fiecare an fiscal corespunzător.
În ceea ce privește impozitul pentru proprietăți, rămâne de văzut cum va fi declarat în cazul în care clădirile sunt deținute în comun. În acest sens, este incert dacă depunerea declarației de impozit special de către un singur coproprietar este suficientă sau dacă fiecare coproprietar va trebui să declare impozitul special pentru cota sa de proprietate. În acest caz, obligația de raportare poate fi influențată de procentul de cotă-parte deținut de fiecare coproprietar, conform unei analize efectuate de EY România.
Introducerea „taxei pe lux” vizează asigurarea unei contribuții corecte din partea persoanelor care dețin active de valoare ridicată, în timp ce implementarea unei perioade de cinci ani pentru impozitarea mașinilor vizează luarea în considerare a duratei de utilizare și deprecierea autovehiculelor. Cu toate acestea, măsura a stârnit discuții cu privire la impactul său potențial asupra piețelor imobiliare și auto și la justa sa aplicare.