Ziua de 1 martie a fost una încărcată pentru toți cei care au dorit să întindă o mână de ajutor poporului ucrainean, care a trecut prin Vama Sighet.
Paroh Ortodoxă Bârsana prin implicarea părintelui Marcel Oprișan a cazat 56 de persoane (femei cu copii) și a asigurat transportul spre Italia a 16 persoane ucrainene; 40 de studenți au fost transportați spre București cu trenul, costul biletelor fiind suportat de parohia menționată mai sus și Parohia Ortodoxă Breb.
La Oncești, prin implicarea părintelui paroh Ioan Tomoiagă au fost cazate 45 persoane la două pensiuni: 30 studenți la medicina în Ucraina, originari din Maroc și 7 mame cu copii la alta pensiune, cu ajutorul oferit prin transportul a 8 studenți spre București.
Mănăstirea Petrova a cazat 21 de persoane; Parohia Ortodoxă Sighet – Câmpu Negru a cazat 16 persoane; parohiile ortodoxe Mara, Vadul Izei – Șugău și Strâmtura – Valea Satului au pus la dispoziție pentru 100 de copii, pampers, produse de igienă sanitară, lapte praf și alte lucruri necesare.
Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Sighetu Marmației, prin implicarea părintelui protopop Vasile Aurel Pop, a oferit 200 de sandwich-uri pentru refugiați iar Parohia Ortodoxă Bârsana a oferit 650 de sandwich-uri, apă și fructe.
Părinții Vasile Dunca și Cosmin Petrovai, slujitori la Parohia Ortodoxă „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Sighet VII au realizat o muncă de voluntariat împărțind mâncare și alimente pentru persoanele refugiate.
Părintele Vasile Grigor de la parohia „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din incinta ITPF Sighetu Marmației, cu sprijinul unor persoane de bună credință au achiziționat pampers, lapte praf și produse sanitare, precum și bandaje, pansamente și garouri pentru voluntarii armatei din Ucraina.
Membrii voluntari ai Asociației „Dăruim și ne dăruim” coordonată de părintele Dan Ioan Sidau au selectat alimentele care sunt aduse la Sala Polivalentă din Municipiul Sighetu Marmației. De asemenea, tineri inimoși din Protopopiatul Sighet (liceeni și studenți) fac ture de voluntariat, câte 6 prin rotație la un interval de 12 ore.
Conform datelor transmise de părintele protopop Marcel Malanca, protopopul Oașului, pentru sprijinul refugiaților din Ucraina s-au constituit trei depozite de alimente și materiale sanitare: două în vama Halmeu și un depozit la Cantina Socială „Sfânta Sofia” de la sediul parohial din Negrești-Oaș, sub coordonarea Sectorului Social-Filantropic al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului și a Protopiatului Ortodox Român Oaș.
Pentru detalii, sunteți rugați să contactați Protopopiatul Oaș, preoții parohi din Negrești-Oaș și preoții parohi din Mesteacăn (Pr. Viorel Grec) și Halmeu (Pr. Marius Dragoș).
Protopopiatul Ortodox Român Vișeu este implicat în diferite activități social-misionare care constau în transportul persoanelor refugiate din Ucraina, dinspre Sighet spre Vama Petea în satul Mare (8 persoane), prin implicarea părintelui Cornel Barna; părintele Ionel Timiș a preluat 5 persoane cărora li s-au oferit medicamente și transport la Baia Mare.
Parohia Ortodoxă Certeze, Protopopiatul Oaș, prin diferiți credincioși, au oferit 2000 perechi de șosete groase noi la data aceasta la Vama Halmeu – punctul de colectare din Halmeu (părintele Viorel Grec).
Informaţii furnizare de arhid. Adrian Dobreanu, responsabil Comunicații Media-online