De dimineaţă, nouă din cei 25 de paraşutişti înscrişi la campionatul interjudeţean de la Baia Mare s-au îmbarcat în avion pentru o nouă rundă de exerciţii. Vremea era superbă, vântul sufla uşor şi nimic nu prevestea tragedia care avea să se întâmple.
Printre sportivii care s-au înălţat de la sol s-a aflat şi baimăreanca Raluca Cuc, o fostă campioană naţională la paraşutism, legitimată la aeroclubul din Oradea. Fata avea la activ 239 de zboruri şi o experienţă de 10 ani, iar saltul pe care urma să îl facă de la 1.500 de metri nu era dificil pentru ea. A fost însă ultimul zbor al Ralucăi. Şi… tocmai acasă. Tânăra şi-a petrecut ultimele clipe de viaţă printre nori, acolo unde se simţea cel mai bine. Apoi s-a întâmplat ce a fost mai rău.
Paraşuta Ralucăi se pare că nu s-a deschis la timp, iar în momentul în care s-a desfăcut s-a încâlcit. Tânăra a coborât cu viteză la pământ, în timp ce colegii ei au asistat neputincioşi la tragedie. Doi erau şi ei în aer, iar alţii au urmărit de la sol cum sportiva cade ca un meteor din cer. Imediat, au pornit în căutarea ei. Avionul a survolat la joasă înălţime zona, iar câţiva martori care asistau la lansări, precum şi băimăreni care au case pe Dura, au început să perie dealurile.
Un tânăr a povestit că i-a atras atenţia un ţipăt puternic care venea de sus. El a declarat că şi-a îndreptat imediat ochii spre cer şi a văzut o persoană înfăşurată în paraşută. Un alt martor, Vasile Şpan, a declarat că şi-a dat seama că a avut loc un accident după ce avionul aeroclubului a început să zboare foarte jos.
”Am crezut că o să intre în casă. Avionul zbura deasupra copacilor. M-am gândit imediat la un accident că şi zilele trecute i-am văzut pe paraşutişti cum sar. Numai că, în celelalte rînduri îi lăsa mai sus, lângă pădure, nu atât de aproape de stradă. M-am suit în maşină şi am început să căutăm. Au găsit-o destul de repede”, a declarat Şpan.
Fata a fost descoperită de colegi şi de un băimărean care venise cu fetiţa la demonstraţiile aeriene. Au presupus unde e şi au pornit pe dealul de la Dura. I-au zărit paraşuta roşie în iarba.
Au anunţat Ambulanţa, însă medicii nu au avut cum să o mai ajute. Aceasta era decedată, în urma căzăturii de la mare înălţime suferind politraumatisme multiple. Cercetările la faţa locului au fost de durată, oamenii legii perindându-se câteva ceasuri pe la căpătâiul fetei.
În tot acest timp, paraşutiştii şi-au vegheat colega şi au înconjurat zona cu o prelată. Crisparea şi durerea se putea citi pe chipurile sportivilor iar din când în când lacrimile le şiroiau din ochi fără să poată fi oprite. Nu îşi puteau imagina că acesta a fost ultimul zbor al Ralucăi. Încercau să revadă ultimele clipe şi să găsească o explicaţie. Prea multe nu erau însă de zis.
M.G. Leoveanu, conducător de lansări, a fost cel care a urmărit prin intermdeiul lunetei exerciţiile executate în aer de sportivi. Aceştia concurau în probele de precizie la aterizare şi de acrobaţie în timpul căderii libere. Leoveanu nu a dorit să facă nicio declaraţie legată de cauzele care au făcut posibilă tragedia, spunând doar că ar putea fi vorba de o ”procedură greşită”.
Paraşutişii care s-au aflat în avion cu Raluca erau şi ei prea răvăşiţi ca să mai spună ceva. Inclusiv comandantul Aeroclubului din Baia Mare, Vasile Pop, avea ochii înlăcrimaţi. ”O cunoşteam bine. Îi cunoşteam şi familia. A făcut şi planorism”, a spus acesta. Mama unuia dintre băieţii înscrişi în concurs a venit într-un suflet când a auzit că s-a întâmplat un accident. Dorea să îşi ştie copilul bine.
Procurorii maramureşeni şi o comisie a Autorităţii Aeronautice Române au început o anchetă pentru stabilirea cauzelor care au făcut posibil accidentul, în următoarele zile urmând să fie prezentate concluziile preliminare. Comandantul Aeroclubului Baia Mare a declarat că de vină e ”factorul uman, pentru că în 90% dintre accidente aceasta este cauza”.
Concursul interjudeţean de paraşutism din Baia Mare ar fi trebuit să se încheie peste trei zile, la el luând parte 25 de paraşutişti din Transilvania. Asemenea competiţii se organizează cu periodicitate.
În urmă cu aproximativ 10 ani a mai avut loc o astfel de tragedie în Baia Mare. Atunci şi-au pierdut viaţa doi tineri ale căror paraşute s-au încolăcit una de cealaltă în timpul unei demonstraţii sportive.
Sursa: Meda Muntean