În România, încă aspirantă la statutul de membru, izbucnește scandalul „Armaghedon”: 11 rapoarte anonime, trimise pe e-mail mai multor redacții și ambasade, prezinta problemele – în special de coruptie – ale societății românești. Scandalul e in punct maxim când raportul Armaghedon 2 da date despre averea considerabilă a premierului de la acea vreme, social-democratul Adrian Năstase.
Tânărul procuror Cristian Panait, în vârstă de 29 de ani, e găsit mort, după ce căzuse de la etajul 10 al apartamentului în care locuia împreună cu mătuşa sa. Panait refuzase să înceapă urmărirea penală împotriva procurorului ce ancheta apropiaţi ai lui Adrian Năstase.
Jurnalist, regizor și militant al societății civile, unul dintre cei mai citiți editorialiști din Timișoara, dispare în iunie 2002. Trupul lui e găsit un an mai târziu într-o pădure, iar anchetatorii stabilesc relativ rapid că a fost sinucidere.
În cazul sinuciderii lui Panait, în spaţiul public au existat informaţii conform cărora decesul lui este legat de anchetarea pe care a dispus-o la adresa procurorului Alexandru Lele.
Procurorul orădean Alexandru Lele este cel care, în aprilie 2001, a dispus arestarea lui Adrian Tărău, fiul unui influent sponsor al PSD care a fost şi prefect al judeţului, sub acuzaţia de complicitate la contrabandă cu produse petroliere.
Lele a fost suspendat din funcţie prin ordinul ministrului justiţiei de la acea vreme, Rodica Stănoiu, după ce fostul premier Adrian Năstase a declarat că „nu crede în arestările de vineri seară” (n.r. în care era implicat Adrian Tărău).
După 48 de ore, Tărău a fost eliberat în urma intervenţiei lui Năstase, iar, la scurt timp, a părăsit ţara şi s-a stabilit în SUA.
În 2002, procurorii au început urmărirea penală faţă de Lele, acuzaţiile fiind favorizarea infractorului, arestare nelegală, cercetare abuzivă şi sus-tragere de înscrisuri.
În 27 martie 2002, procurorul bucureştean Cristian Panait (29 de ani) de la Parchetul instanţei supreme, în baza unui mandat legal, a descins la locuinţa procurorului Alexandru Lele, care chemase un operator de la o televiziune locală, pentru a asista la demersul anchetatorului său.
Panait a cerut presei să părăsească locuinţa, spunând că prezenţa acesteia nu se justifică, potrivit prevederilor legale, dar orădeanul Alexandru Lele a insistat să rămână, criticând modul în care decurgea ancheta în cazul său şi afirmând că aceasta are conotaţii politice.
Înregistrarea discuţiilor, difuzată în aceeaşi seară de postul local de televiziune, a arătat cum Cristian Panait a devenit irascibil şi l-a acuzat pe Lele că obstrucţionează o anchetă oficială, ba chiar de ultraj la adresa poliţiştilor prezenţi, deoarece procurorul orădean încuiase uşa şi îi invita repetat să continue percheziţia.
În 10 aprilie 2002, procurorul Cristian Panait – cel care a declanşat acţiunea penală împotriva lui Lele, demers judiciar semnat şi de şeful anchetatorului, Ovidius Păun – s-ar fi sinucis, aruncându-se de la etajul imobilului în care locuia în sectorul 2 al Capitalei.
Presa a relatat la acea vreme că ultimele cuvinte ale lui Panait spuse mătuşii sale, Eleni Dumitru, înainte de a intra în comă au fost : „Câinele de Ponta m-a omorât!”.
Toată ancheta în cazul Lele a fost reluată, procurorul bihorean fiind trimis în judecată.
După şase ani, Alexandru Lele a revenit în funcţia de procuror la Bihor, CSM avizând repunerea în drepturi a magistratului.
Ulterior, procurorul a fost pensionat de preşedintele Traian Băsescu, iar Parchetul General a constatat că Alexandru Lele este nevinovat.
Alexandru Lele și afaceristul Tărău au avut legături și în alte domenii, cum ar fi „Evaziunea fiscală și rețelele de contrabandă în privința produselor energetice”, după cum reiese dintr-o emisiune a celor de la România, Te iubesc. Alături de aceștia, apar și numele a mai multor ofițeri ai Serviciului Român de Informații. Lele, din calitatea de procuror, l-a arestat pe Tărău, dar se pare că la arestarea aceea a intervenit chiar premierul țării de la acea vreme, Adrian Năstase și așa a fost eliberat Adrian Tărău care s-a refuciat în Statele Unite pentru 6 ani.
Alexandru Lele a devenit din anchetator, anchetat și de procedura de cercetare trebuia să se ocupe tânărul Panait, trimis special de la București. Panait trebuia să îi intenteze fapte penale lui Lele și asta i-a adus moartea, prin sinucidere sau nu.
La aproape 20 de ani de la faptele acelea, astăzi, Sorina Matei, a scris pe pagina personală de facebook următoarele: „În 2002, un cutremur s-a produs în România. Cristian Panait se arunca de la etaj pentru că o putere politică dementă l-a presat pe Panait să-l investigheze pe procurorul Lele care arestase un sponsor important al PSD, pe Tărău. Am trăit acele vremuri, n-am să le uit în viaţa vieţilor mele. Cristi Panait lucra pe Secţia Anchete Speciale din Parchetul General. Atunci a început să pice puternicul Adrian Năstase. În 2015, aveam să aflu de la cineva ( la un moment dat o să public mesajele) că Eduard Hellvig şi-a negociat şefia SRI prin Tărău. Da, acel Tărău. Acel Tărău din 2002. Am amuţit. Era real. Tărău revenea. În 2019, astăzi, 27 decembrie, acest individ Cătălin Predoiu, de la plictiseala celor 200.000 de euro pe lună din privat, ajuns în politică şi pus constant la Justiţie de sistem, îmi spune mie cetăţean cu profesie de ziarist de 23 de ani că practic Cristi Panait nici n-a existat. Că ce-am trăit cu toţii în 2002 este o ficţiune. Băi, io înghit multe. Dar scursuri umane şi mistificarea realităţilor crâncene pe care le-am trăit nu înghit. Nu uit şi nu iert.”
Statul este pus în genunchi de aceste structuri mafiote. Justiția a fost condusă și acum 20 de ani de către servicii și de politic, la fel este și acum.
Cei care doresc să facă ceva cu adevărat pentru această țară, sunt împiedicați. Cei care doresc să fie corecți, sunt trași pe dreapta. Aceasta ne este țara, o țară condusă de servicii, o țară în care justiția este condusă după bunul plac al unora.
A.B.