O societate minieră israeliană a descoperit un nou mineral care nu mai fusese depistat până acum pe Terra. Materialul – botezat carmeltazit – a fost adăugat recent pe lista oficială a mineralelor cunoscute, listă întocmită de Asociația Internațională de Mineralogie.
Carmeltazit este numele noului mineral descoperit de compania minieră pentru pietre prețioase Shefa Yamim într-o vale de sub Muntele Carmel, în nordul Israelului. De aici și numele de carmeltazit – de la locul de unde provine, dar și de la metalele pe care le conține: titan, aluminiu și zirconiu. Piatra a fost prezentată luna trecută de un grup de oameni de știință, scrie Haaretz.
Descoperirea nu este însă recentă, pentru că mai mulți profesori universitari din Australia și Italia au putut să-i studieze proprietățile timp de peste trei ani. Acest mineral, de culoare închisă, era conținut – sub forma unor mici inserții (materiale conținute în interiorul altui mineral) – în safirul Carmel, o piatră prețioasă care deocamdată s-a găsit numai în Israel și pe care compania Shefa Yamim a depistat-o în râul Kishon. Potrivit BBC, cea mai mare piatră de tipul safir Carmel găsită până în prezent are 33,3 carate.
Mineralul s-a format în urma exploziilor vulcanice care au avut loc în această zonă în perioada cretacică.
Carmeltazitul seamănă, de altfel, cu un safir în ceea ce privește compoziția chimică, dar și la culoare. Formula chimică a carmeltazitului este ZrAl2Ti4O11.
„Amestecul mineral din care este constituit carmeltazitul fusese identificat anterior în roci care proveneau însă din spațiul extra-atmosferic”, a declarat pentru Haaretz Abraham Taub, directorul companiei miniere.
La începutul acestei săptămâni, carmeltazitul a fost omologat și adăugat pe lista oficială a mineralelor cunoscute de Asociația Internațională de Mineralogie. Pentru ca un mineral să figureze pe această listă, trebuie ca structura sa cristalină, compoziția și proprietățile să fie diferite de cele ale tuturor celorlalte varietăți existente.
Chiar dacă Abraham Taub crede că societatea sa a localizat șapte sau opt filoane potențiale de carmeltazit, deocamdată piatra constituie o raritate și va fi probabil mai rară decât diamantele. Are, de altfel, și o duritate mai mare decât a diamantelor și este perfectă pentru bijuterii.
Sursă: Digi24.ro
Foto: Shefa Yamim
Rusine nouă, emaramu.
Un eminent baimarean, profesor universitar la Cluj, geolog de renume mondial, a descoperit un mineral inexistent până la acum trei ani. Noi, emm, nu am publicat niciun cuvânt de isprava lui.
Noi, ziariștii lui pește papuc, nu suntem în stare să promovăm valori autentice băimărene dar în schimb ne bucurăm de toți troglodiții de afară. Ce să mai zică lumea, vai de noi!
I would like to know who is „eminent baimarean” and what is the new mineral found three years ago. Thanks