O tumoră de ficat cât mingea de baschet, de aproape cinci kilograme, a fost extirpată cu succes în Bucureşti, la Spitalul Militar Central. A fost cea mai mare dintre cele trei de acest fel pe care aceeaşi echipă le-a operat numai anul acesta. În alte două cazuri nu s-a mai putut interveni. Medicii trag semnalul de alarmă: astfel de tumori pot creşte enorm aproape fără simptome. O ecografie abdominală, anual, poate fi salvatoare.
Acest bărbat ştia că are diabet şi hipertensiune arterială. Nu şi-a imaginat că ficatul i-a fost invadat de o tumoră uriaşă. Analizele din luna februarie au arătat doar o anemie mai severă. Medicul de familie din sat l-a trimis şi la gastroenterolog.
La spitalul militar din Focşani, la ecografie, s-a văzut formaţiunea tumorală. Când nu s-a mai putut hrăni, omul a venit la Bucureşti, la Spitalul Militar Central.
Bărbatul de 63 de ani a ajuns în Capitală să se opereze după aproape cinci luni de la primele analize. Şapte ore a durat intervenţia medicilor de la Spitalul Militar. Pacientul a plecat acasă după opt zile.
A fost cea mai mare tumoră hepatică operată la Spitalul Militar Central.
Chirurgul care a condus echipa chirurgicală a lucrat patru ani în Franţa şi Marea Britanie şi a operat sute de tumori hepatice. Niciuna nu era însă atât de mare precum cele din România. În Occident, prevenţia e de bază. La noi, 90 la sută dintre bolnavi ajung la cuţit când nu mai pot.
Analizele uzuale nu arată întotdeauna problemele de la ficat. Şi la cei cu infecţii hepatice cunoscute pot să apară tumori mari aproape fără semne. Ar fi nevoie şi de markeri tumorali specifici, spune medicul. Şi o simplă ecografie, făcută anual, ar fi salvatoare.