Zeci de localităţi maramureşene au fost afectate de vremea rea. Oamenii au privit neputincioşi cum se dezlănţuie natura. Pagubele nici măcar nu au putut fi limitate, pentru că furtuna s-a pornit din senin şi nu a ţinut mai mult de un sfert de oră. Cele câteva minute au fost însă ca de coşmar.
“Aşa ceva nu am mai văzut. S-a întunecat cerut şi deodată vântul a început să sufle cu o putere nemaivăzută. O grămadă de case au rămas fără ţigle pe acoperiş, copacii au fost culcaţi la pământ, firele de reţele electrice au fost rupte, viile au fost distruse. La fel şi recoltele. Porumbul a fost pus la pământ în câteva clipe. Totul a durat 15 minute”, a spus Vasile Bud, preotul din Satulung.
Mai mulţi copaci din parcul situat în centrul comunei Satulung au fost făcuţi surcele, iar o cruce de la intrarea în localitate a fost ruptă şi azvârlită la câţiva metri distanţă. “Am crezut că este sfârşitul lumii. S-a întunecat, deşi era ziuă. Vântul o avut o viteză cum nu credeam că o să văd vreodată”, a declarat şi Ioan Irimuş din Satulung. La Lăpuşel, aceleaşi imagini dezolante: acoperişuri de case aruncate în drum, o mulţime de crengi rupte, oameni care încercau să repare ce mai era de reparat.
Municipiul Baia Mare a fost şi el atins de vijelie. În unele zone ale oraşului, străzile arătau ca un şantier, mormane de moloz, lemne, bucăţi de fier zăceau între blocuri. Pe strada Transilvaniei, la numărul 2 o şarpantă a fost ridicată pe sus de vântul violent şi aruncată în drum, peste două autoturisme.
“Ne-am trezit cu acoperişul peste maşini, cu ţiglele prin geamurile de la apartament. A fost groaznic. Practic, acoperişul a fost luat de vânt de pe blocul vecin”, a povestit Ştefan Petreuş, celebrul cântăreţ de muzică populară din Maramureş, care locuieşte în zonă. Unul dintre autoturismele acestuia îi aparţine chiar lui.
Locatarii s-au mobilizat rapid şi au început să îndepărteze urmele furtunii şi să degajeze strada de ţiglele, bucăţile de lemn care alcătuiau scheletul şarpantei, copacii rupţi şi cioburile de la geamuri. Pagubele sunt însemnate, iar o evaluare a lor este greu de făcut. O estimare va fi făcută abia în următoarele zile, după ce vor fi centralizate datele din teritoriu.
Sursa: Vasile Dale