Italienii recunosc ca acestea sunt cateva impedimente, dar cred ca infiintarea centrelor, care ar fi unice in Europa, ar schimba lucrurile. In opinia lor se va declansa automat o crestere a cererii pe linie de transport international care va conduce la dezvoltarea aeroportului din Baia Mare.
Mai mult, ei se gandesc sa rezolve de unii singuri problema si sa aduca un investitor care, cu fonduri europene, sa inceapa modernizarea aeroportului si sa contacteze o companie aeriana care sa faca curse externe.
Absolventii cursurilor vor fi automat angajati
Centrul de excelenta ar urma sa fie deschis in toamna la Universitatea de Nord Baia Mare. Omul de afaceri Ginfranco Suma, care a intermediat acest proiect cu ajutorul Camerei de Comert pentru Europa Orientala, a aratat ca exista toate conditiile necesare si ca s-a ajuns la un acord cu rectoratul institutiei baimarene de invatamant.
“Am intocmit impreuna cu universitatea o scrisoare oficiala in care sunt punctate proiectele care justifica infiintarea noii facultati. Centrul de excelenta va fi unul unic in Europa si va fi autorizat. Aceasta inseamna ca toti europenii si probabil oameni din intreaga lume vor veni in Baia Mare ca sa obtina certificarea de care au nevoie”, a spus Suma.
Sustinerea profesionala va veni din parte firmei GFG Grup din Italia, care e specializata in domeniul constructiilor de aparatura si utilaje de transport. “Avem deja in Italia 35 de muncitori specializati care vrem sa ii aducem aici ca sa formeze noi specialisti. Dupa terminarea cursurilor acestia vor fi angajati. Intentionam sa lucram cu o societate romaneasca. De altfel, am si contactat una, langa Arad. Tot ce se va asambla acolo, va fi produs aici, in Baia Mare, iar productia nu va fi una italiana, ci romaneasca”, a aratat directorul firmei italiene, Paolo Roberto.
Modelul prealuat de la centrul de cercetare Enea
Cel de-al doilea proiect al italienilor va fi strans legat de centrul de excelenta, dar va fi realizat cu ajutorul unuia dintre cele mai mari centre de cercetare din Europa – Enea. Ginfranco Suma a aratat ca specialistii acestei institutii au fost de acord sa deschida un punct de lucru in Baia Mare, unde la inceput se vor face studii de caz in domeniul aeronautic, naval si de transporturi feroviare. “Centrul din Italia cerceteaza tot ce misca, de la fusiunea nucleara la lucrurile invizibile.”
El nu a putut sa precizeze costurile proiectelor, precizand ca nu s-au facut calcule in acest sens. ”Acum am batut palma, urmand sa incheiem protocoale de colaborare si apoi vom vedea cat costa. Vrem sa atragem fonduri europene, sa apelam la bancile internationale, dar si la centrul de cercetare Enea.”
Delegatii italieni au asigurat ca proiectele lor sunt foarte serioase si ca in cateva luni vor fi demarate. Au cerut insa ca si autoritatile sa se implice in derularea lor. “Suntem convinsi ca va fi un proces de lunga durata, dar contam pe sprijinul partenerilor de aici. In urmatorii 10 ani, impreuna cu Camera de Comert pentru Europa Orientala vom implementa mult mai multe proiecte care vor impune Maramuresul nu doar pe piata din Romania, ci in intreaga lume”, a incheiat Gianfranco Suma.
Sursa: Larisa Tivadar