Vezi VIDEO
Lucian Stoian este un slefuitor de talente, un neobosit cautator printre stele si oameni. Profesorul Stoian preda astronomie, o materie interesanta, care nu se studiaza insa in scolile din Romania, o materie pe care dascalul baimarean a invatat-o cot la cot cu elevii sai. Pasiunea i-a îndrumat pasii, iar performantele nu au incetat sa apara. In 10 ani de activitate in acest domeniu fascinant, Lucian Stoian se mandreste cu peste 17 medalii la olimpiadele internationale, dintre care sapte de aur.
Si-a inceput cariera ca profesor de fizica, imediat dupa absolvirea facultatii, dar apoi viata i-a scos in cale noi provocari. Asa a descoperit astronomia, iar acum preda cursuri despre fenomenele ceresti la clasele de excelenta ale Colegiului National “Vasile Lucaciu” din Baia Mare.
“Tentativa a fost ceva mai veche, a inceput prin 2004, pe vremea cand eram profesor la Scoala <<Nicolae Iorga>> si cand am început sa le prezint elevilor un eveniment astronomic interesant, tranzitul planetei Venus peste Soare. Am construit o mica luneta, am folosit un filtru, mai exact pe post de filtru am pus ochelarii de eclipsa, si am invitat cat mai multi elevi sa vina si sa observe acest fenomen. Practic, am invatat astronomia deodata cu elevii. Pot spune asta, chiar daca eu am avut cateva cunostinte formate din facultate, dar destul de putine, pentru ca si acolo era doar un singur curs optional”, a declarat profesorul Lucian Stoian.
De-a lungul anilor, Colegiu National „Vasile Lucaciu” a devenit o adevarata fabrica de olimpici. Prin mana profesorului Lucian Stoian au trecut Sandor Kruk, Andrei Cuceu, Bogdan Marchis, Paul Draghis, Tudor Suciu si Ignat Cristian, toti laureati la concursurile internationale de astronomie si astrofizica.
“La inceput am avut mai putine performante, dar apoi, cand au aparut si primii copii cu rezultate bune in acest domeniu, ceilalti i-au luat ca exemplu, iar numarul elevilor care participa la orele de excelenta in astronomie a inceput sa creasca, la fel si numarul premiilor si a rezultatelor. Nu ne luptam doar pentru premii insa, in primul rand vrem sa avem cunostinte solide de astronomie si sa intelegem aceste fenomene fascinante din domeniul astronomiei si astrofizicii”, a marturisit dascalul baimarean.
Drumul catre inalta performanta a fost anevoios, dar profesorul de excelenta spune ca fiecare ora de munca a meritat, iar elevii au inteles ca studiul individual este imperios necesar atunci cand vrei sa obtii rezultate exceptionale.
“Numarul medaliilor se schimba de la un an la altul, din cand in cand le mai numaram, ca sa vedem cum stam, dar cu siguranta au fost peste 17 medalii la olimpiadele internationale, dintre care sapte au fost de aur. Sunt rezultate excelente. Un singur liceu din tara ne-a depasit in acest domeniu. Este vorba despre Liceul International de Informatica din Bucuresti, care aduna elevi din toata tara. Acest lucru se datoreaza în primul rand elevilor, ei fiind cei care s-au pregatit pentru concursuri. Eu am incercat, pe cat am putut, sa ii ajut, dar meritul este al lor”, a spus profesorul Stoian.
In ochii elevilor profesorul Lucian Stoian este mai mult decat omul de la catedra. El este prietenul si mentorul care a reusit sa le insufle dragostea pentru astronomie, sa le trezeasca interesul si pasiunea pentru acest domeniu fascinant.
“In primul rand, vreau sa spun ca domnul Stoian este inainte de toate un prieten care ma ajuta de cate ori este nevoie. Ca si dascal este unul excelent, iar daca nu era el si daca nu era un profesor atat de bun nu cred ca mai veneam la cursurile de astronomie. El m-a facut sa imi placa aceasta disciplina si sa ma perfectionez”, a declarat Tudor Suciu
“Pot sa spun ca, cel mai probabil, cu alt profesor nu as fi reusit sa ajung la acest nivel de performanta si sa obtin toate aceste premii. Tocmai de aceea vreau sa il asigur de toata recunostinta mea pentru daruirea cu care m-a pregatit, pentru orele nenumarate in care a muncit alaturi de noi si pentru tot ceea ce a facut”, a declarat Paul Andrei Draghis.
Lucian Stoian s-a nascut in 1964 la Jibou, acolo unde a absolvit si studiile liceale, urmand ca apoi sa ajunga la Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. A fost profesor, chiar daca nu si-a planificat acest lucru, dar daruirea, dragostea fata de elevi si pasiunea le-a regasit pe parcurs, in timp, cu fiecare lectie predata si fiecare nota trecuta in catalog.
Sursa: Tania Purcaru