Peste 100 de milioane de alegatori din Statele Unite aleg azi, 4 noiembrie, intre Barack Obama si John McCain pe cel ce urmeaza sa conduca administratia americana in urmatorii patru ani, in plina criza economica mondiala, in conditiile retragerii din Irak si pe fondul unei campanii impotriva terorismului in Afganistan care este departe de un final cert.
Sondajele de opinie de dinaintea scrutinului ii confera candidatului democrat Barack Obama, de 47 de ani, un usor avans in fata adversarulului sau, mult mai experimentatul politician republican John McCain, de 72 de ani. Indiferent de rezultatul final, alegerile vor marca o premiera: vor aduce la Casa Alba fie primul presedinte de culoare, fie prima femeie vicepresedinte. Victoria unuia dintre candidati ar putea fi stabilita intr-unul din statele-cheie, precum Florida.
Alegerile, urmarite cu atentie de intreaga lume, vor stabili nu doar cine va fi urmatorul presedinte al SUA, dar si pe membrii Camerei Reprezentantilor si o treime din senatori. Este foarte important pentru viitorul presedinte ca partidul sau sa detina majoritatea in Congres, pentru a obtine votul favorabil pe pachetul de legi cu care a venit in fata electoratului.
La alegerile pentru Congres, din noiembrie 2006, presedintele in exercitiu George W Bush s-a vazut nevoit sa coabiteze cu Partidul Democrat, care a castigat majoritatea in Camera Reprezentantilor, 233 de locuri, fata de cele 202 ale republicanilor din totalul de 435. In Senat, democratii si aliatii lor independenti au obtinut in 2006, 51 de locuri fata de cele 49 atribuite republicanilor.
Camera Reprezentantilor (camera inferioara a Congresului – legislativul SUA) are 435 de membri. Componenta Camerei Reprezentantilor este foarte importanta si pentru ca aceasta ar putea fi chemata sa-l aleaga pe seful statului in caz de egalitate (269 la 269) intre candidati in Colegiul Electoral. O treime din cei 100 de membri ai Senatului american este reinoita la fiecare doi ani si fiecare stat este reprezentat de doi senatori, cu un mandat de sase ani.
Din cele 34 de mandate care urmeaza sa fie obtinute anul acesta (Senatul se reinnoieste cu o treime), 19 sunt detinute de democrati si 15 de republicani. Dintre acestea, 8 (5 ale democratilor si 3 ale republicanilor) sunt ‘deschise’, adica detinatorul mandatului se retrage si sunt alesi noi senatori: lupta intre candidatii republicani si cei democrati va fi apriga pentru obtinerea unei mai mari reprezentari a partidului din care fac parte.
Alegerea senatorilor este imprevizibila, deoarece ei sunt alesi de electoratul intregului stat, ceea ce favorizeaza personalitatile puternice si reduce importanta afilierii politice. Astfel, este posibil ca, in urma alegerilor senatoriale, raportul de forta intre republicani si democrati sa fie de 50 la 50. In acest caz, de egalitate a voturilor senatorilor republicani si ale celor democrati, vicepresedintele Statelor Unite, care este conform Constitutiei presedinte de drept al Senatului, va avea dreptul sa voteze si votul sau va fi decisiv in adoptarea diverselor hotarari, documente, numiri etc. Senatul american are un rol crucial, votul sau fiind necesar pentru confirmarea tuturor numirilor in functii federale (ministri, judecatori, functionari) facute de presedinte.
De asemenea, la 4 noiembrie, alegatorii din 11 state americane isi vor alege guvernatorii. Dintre acestia, cinci posturi de guvernator sunt detinute de republicani si sase de democrati. Cele unsprezece state sunt: Indiana, Delaware, Missouri, Montana, New Hampshire, North Carolina, North Dakota, Utah, Vermont, Washington si West Virginia.
In multe state vor fi alesi, de asemenea, membrii Congreselor locale si vor avea loc referendumuri de initiativa populara. Dintre acestea din urma, cel mai important si care ar putea avea impact asupra intregii natiuni este cel din statul Colorado vizand adoptarea Amendamentului 36, o initiativa cetateneasca de modificare a Constitutiei in vederea alegerii proportionale a electorilor prezidentiali, amendament care, daca va fi adoptat, ar putea influenta alegerea viitorului presedinte al Statelor Unite, in cazul unui echilibru al voturilor electorilor din Colegiul electoral.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult