Vezi VIDEO
Un obicei mai putin obisnuit se pastreaza in satul Valeni, comuna Calinesti din judetul Maramures. Este vorba despre “Herdetisurile” sau… mai domnesc “Vestirile”. In ziua de Craciun, tineri mascati spun pentru intreaga comunitate toate faptele bune sau rele facute de localnici de-a lungul anului. Tineri si batrani se aduna pe un deal pentru a asculta care ce a mai facut in anul care tocmai se apropie de sfarsit.
Localnicii din Valeni au spus ca obiceiul este foarte vechi si ca trecerea anilor l-a pastrat nealterat.
Obiceiul se practica in ziua de Craciun, dupa ce lumea iese de la Biserica. Tot satul participa, cu mic, cu mare, si se amuza de glumele care se fac pe seama celor care beau prea mult, sunt lenesi, a fetelor care umbla cu prea multi baieti etc. Spre deosebire de ”vestirile” din anii trecuti, cele de acum au fost adaptate la vremurile noi, pentru ca si viciile sunt altele.
”Numele Herdetisuri vine din maghiara, de la cuvantul «Hirdetes», care inseamna «stire» sau «anunt» Este un obicei de natura juridica populara prin care un grup de trei patru persoane pregatesc in versuri tot ce s-a intamplat peste sat, de regula incalcari ale regulilor de conduita. Unul care este mai inzestrat din punct de vedere poetic le transpune in versuri. Prima data se aduna informatie, de exemplu cutare a fugit cu alta si si-a lasat sotia. Unul bea foarte mult, unul e pus pe scandaluri, un padurar a vandut lemne si a facut faradelegi etc., adica tot ce era rau in sat se striga la Herdetisuri pentru a se pierde, pentru a nu se mai repeta”, a declarat Pamfil Biltiu, folclorist maramuresean, bun cunoscator al obiceiurilor din Maramures.
Tinerii se pregatesc din timp, culeg informatiile despre membrii comunitatii din surse sigure, iar apoi le mai condimenteaza cu cate o barfa. Lumea se strange cu mic, cu mare, si se distreaza copios de poezioarele haioase, mai mult, se pune la curent cu ultimele barfe care circula despre un anumit localnic.
De cele mai multe ori, poezioarele ii deranjeaza pe cei vizati, ale caror fapte rele sunt spuse in fata tuturor, insa tocmai acesta este rostul obiceiul: de a-i atentiona asupra greselii si de a-i determina sa nu mai faca. Localnicii au spus ca toata lumea trebuie sa se regaseasca macar o data in versurile facute. Pana si invatatoarea din sat, Voichita Nemes, a fost pomenita in ”vestiri”, e drept ca pe vremea cand era tanara fata. ”Trebuie sa te strige, pentru ca daca nu esti pomenit inseamna ca nu contezi si ca nimeni nu te baga in seama”, a spus dascalita.
Fetele sunt cele mai speriate sa isi auda numele strigat in poezioare. Este ocazia potrivita ca parintii sa afle si unele fapte, pe care nu le stiau, despre odraselor lor. Totusi, la final, toata lumea pleaca cu zambetul pe buze dupa ”terapia de ras” oferita de tinerii mascati si buni de gura, care sunt adevarati cerberi ai comunitatii.
Sursa: Vasile Dale, Camelia Tocaci
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult