Vezi VIDEO
Vezi VIDEO editat
Vezi GALERIE FOTO
Cea de-a XV-a editie a „Udatoriului din Surdesti”, care a avut loc azi, 16 aprilie 2012, a fost cu noroc pentru Vasile Schiop, sateanul care a iesit in acest an primul la arat. Dupa ce a fost condus cu alaiul de la biserica monument UNESCO din Surdesti pana la gospodarie, flacaii din sat au inceput sa caute banutul dosit de gospodar ca sa il poata pune la plata pentru organizarea intregului eveniment, de la ceterasi si pana la bucatele alese pregatite special pentru sutele de invitati ajunse in sat. Nu a fost sa fie, pentru ca Vasile Schiop a reusit sa le dejoace planurile.
Prezenti la obicei au fost si cativa jurnalisti din Japonia, care au venit la Surdesti ca sa realizeze un documentar despre Udatoriu. Niponii au recunoscut ca la ei nu s-a mai pomenit o asemenea traditie si au spus ca nici vorba sa fie preluata, motivul fiind palinca mult prea tare care trebuie consumata de-a lungul manifestarii.
Amenintarea ploii nu i-a tinut in casa pe cei care au vrut sa vada pe viu obiceiul agrar prin care este cinstit cel mai vrednic gospodar din Surdesti. Satenii, de la copii si pana la batrani – imbracati cu totii in straie populare, dar si turistii s-au adunat in curtea lacasului de cult ca sa asiste la pornirea alaiului, iar apoi s-au incolonat, avand ca tinta casa lui Vasile Schiop.
Mai putin de o jumatate de ora au avut la dispozitie flacaii din Surdesti ca sa dea de urma banutului pe care ”Udatoriul” trebuie sa il ascunda si care de e gasit il obliga pe gospodar dea de mancat si de baut la intreaga suflare. Dupa mai multe cautari si dupa ce au facut arsice mai multi butuci din ograda, flacaii au trecut la perchezitia corporala a lui Schiop, dand de urma banutului in ceasul de mana al acestuia. Ocupati cu fetele stranse in batatura gospodarului, feciorii l-au scapat din ochi pe ”Udatoriu” iar acesta a fugit singur la rau, spalnadu-se singur pe fata. Nu s-a mai intamplat acest lucru de ani in sir, iar pentru Schiop a fost motiv de mandrie, mai ales ca s-a tot vorbit ca nici el nu va reusi sa scape de vigilenta lor. Barbatul a recunoscut insa ca s-a antrenat toata saptamana ca sa reuseasca aceasta performanta.
„Nu m-as lauda, dar am incercat si am reusit sa scap. Am auzit ca se poate. Lucru asta s-a mai numa facut amu’ 30-40 de ani. O scapat pe ruda de la car si printre boi o fugit si s-o scaldat si s-or batut apoi feciorii. Ati vazut si aici ca s-o tot legat de mine, sa nu plateasca. Am exersat inainte. Am o ruda aici si am tot fugit de ea. O saptamana am tot incercat. Acuma o sa le cer la feciori sa plateasca bautura, jocu’ si tot ce mai ii. Pana la Duminica Tomii sa tot plateasca”, a marturisit Vasile Schiop, care a iesit in urma cu doua saptamani la arat.
Flacaii au inghitit in sec si s-au socotit de bani. „El era cu ceasu’ in mana, nu a vrut sa ni-l deie si atunci am fost siguri ca e acolo. Ne-o scapat la limita, el s-o pus pe plug si cand venim cu vacile, sa-l luam sa-l ducem la apa n-am mai apucat ca era mult lume aici. A fost si iute de picior, s-a udat si gata… Acuma suntem buni de plata, trebuie sa platim tot si nu stiu cum o-m face ca nu ne-am facut economii…”, a declarat Marian Bud, unul dintre flacai.
Partasi la obiceiul agrar au fost si cativa turisti veniti de la mii de kilometri distanta. Doi francezi s-au declarat incantati de ce au vazut. „Mi-au placut foarte mult costumele si ambianta. Tot ce s-a intamplat aici este minunat si foarte interesant. Am gustat chiar si putina tuica, un pahar micut, dar e foarte tare…”, a marturisit o turista venita din Franta. O alta, din acelasi grupa, a fost fermecata de portul din zona. „Mi-a placut foarte mult dansul traditional si costumul traditional, care e realizat cu foarte mare migala. Nu stiu dansul vostru, dar mi-ar placea sa invat, desi cred ca este cam dificil”, a explicat ea.
N-au fost singurii straini din Surdesti, pentru ca printre ei s-au remarcat mai multi jurnalisti din Japonia. Acestia au ajuns in Maramures pentru a realiza un documentar intitulat „Cum calatoreasti doua saptamani cu trenul in Romania”. ”Udatoriul” va avea un loc aparte in filmuletul lor. „E o traditie foarte frumoasa si mai ales ca toti vin in costum popular… Asa de draguti sunt toti. In costum popular sunt insa si mai frumosi. Am gustat si palinca, dar o bautura atat de tare nu exista in Japonia. Am gustat si mancarea traditionala de aici si trebuie sa spun ca cel mai mult mi-a placut mamaliga. Este foarte buna!”, a spus unul dintre jurnalisti, care a spus ca nu exista o astfel de traditie la ei in tara.
Cu sinceritate, acesta a adaugat ca ar fi greu de preluat obiceiul in Japonia, pentru ca niponii nu ar face fata situatiei din cauza tuicii care se inchina la fiecare moment important al Udatoriului. El a opiniat ca alaiul n-ar reusi sa ajunga la destinatie pentru ca dupa doua-trei guri de horinca s-ar resimti puternic.
Japonezii au spus ca documentarul filmat la Surdesti are toate sansele sa atraga in Maramures un numar mare de turisti. ”Singurul inconvenient va fi acela ca japonezii nu cred ca vor rezista la palinca„, a spus razand unul dintre jurnalisti.
Cu palinca a inceput si cu palinca s-a incheiat Udatoriul de la Surdesti, pentru ca traditia spune ca obiceiul se incheie cu un joc in aer liber.
Sursa: Anca Popescu