Vezi VIDEO
In satele de pe Valea Cosaului din judetul Maramures, se pastreaza inca unele traditii disparute in alte zone ale tarii. Inca din postul Craciunului „coconii” din Sarbi incep sa invete colinde noi si sa le repete pe cele stiute din iarna trecuta. Pentru a le fi mai usor, si-au format la scoala un ansamblu, unde au „exersat” tot postul. Copiii sunt primii care vestesc Nasterea Domnului in toata gospodariile. Odinioara erau rasplatiti cu un mar, cozonaci sau nuci. Acum, gazdele trebuie sa le multumeasca pentru urari cu… lei.
In ultimii ani, in satul Sarbi din Maramures (comuna Budesti), startul la colinda il dau copiii din Ansamblul Cosaul. Dascalul lor spune ca micutii se pregatesc din timp. ”Este cea mai mare sarbatoare pentru copii. Abia asteapta Craciunul. In fiecare an invata colinde ca sa poata vesti Nasterea Domnului asa cum cere traditia”, a spus acesta.
Primii colindatori din sat, unii doar de o schioapa, nu se plang nici de frig, nici de dureri de picioare chiar daca trebuie sa strabata kilometri ca sa duca vestea Nasterii Pruncului Sfant cat mai departe. Dupa o zi de colindat, ei nu mai numara in traistutele lor nucile, colacii si merele, ci banutii, pentru ca si la tara lumea s-a modernizat, dupa cum a spus o „gazdoaie”.
Sursa: Vasile Dale
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult