Vezi VIDEO
Mirosul de cetina, globurile colorate, beteala stralucitoare si beculetele luminoase dau in aceasta perioada un farmec aparte caselor maramuresenilor. Bradul aduna familia in jurul lui, pentru ca langa el se impart cadourile de Craciun, se fac urari de sanatate si fericire si se ciocneste un pahar de vin rosu.
Impodobirea bradului de Craciun este un obicei importat din Occident, cel mai probabil de la popoarele germanice. In Evul Mediu, casele se impodobeau cu crengi verzi. Din secolul al saptelea, obiceiul a patruns si in spatiul european, dar romanii l-au preluat de data recenta, in conditiile in care abia de prin secolul al 19-lea a inceput sa se vorbeasca despre acest
“In spatiul romanesc putem vorbi despre el abia din sec al XIX-lea si in mediul satesc din secolul XX. Bradul are mai multe conotatii: in primul rand ne duce cu gandul la sanatate, la trainicie, pentru ca este vesnic verde indiferent de anotimp, in al doilea rand ne aduce in case bucurie, pentru ca sub el fiecare membru al familiei va gasi un mic cadou si cel mai important cadou, iubirea care este intarita in momentul in care toti membrii familiei participa la impodobirea lui”, a precizat etnologul Janeta Ciocan.
Mai important ca bradul este insa Mos Craciun. Darnicul batranel imbracat in costum rosu este inventia unui american si marketingului care l-a legat de traditia sarbatorii Nasterii Domnului.
“Asa cum il stim azi, Mos Craciun este inventia unui desenator din SUA la 1860. El il deseneaza cu haina rosie pe care o cunoastem cu nasturii negri si centura de piele. Tot el este cel care stabileste locasul la Polul Nord si de atunci toata lumea incearca sa afle locul in care locuieste si in care produce acele jucarii pe care le aduce tuturor copiilor”, a mai aratat etnologul Janeta Ciocan.
De Mos Craciun este legata si o alta legenda. Se spune ca atunci cand Maica Domnului isi cauta salas pentru a-l naste pe Mantuitorul Iisus Hristos, un om rau si-a pedepsit sotia pentru ca a ajutat-o pe Maria sa nasca. Femeii i-au fost taiate mainile drept pedeapsa. In acel moment, Maica Domnului i-a spus sa atinga scutecele copilului si mainile i s-au lipit la loc. Prezent la minune, barbatul a devenit apoi “primul crestin”, impartindu-si averea cu nevoiasii. Se spune ca el ar fi Mos Craciun, care in fiecare an aseaza cadouri sub brad.
Sursa: Camelia Tocaci