Vezi VIDEO
Peste 30.000 de maramureseni de etnie ucraineana sarbatoresc Craciunul dupa vechiul calendar. In Maramures, Nasterea Mantuitorului este vestita in satele de pe vaile Viseului (Petrova, Bistra, Valea Viseului, Crasna Viseului etc), pe Ruscova (localitatile Ruscova, Repedea si Poienile de Sub Munte) si Tisa (Craciunesti, Tisa, Sighetu Marmatiei etc.). Gospodinele au pregatit, potrivit traditiei, 12 feluri de mancare, toate de post. Preparatele din carne se mananca doar in ziua de Craciun, dupa slujba de la biserica.
In localitatea maramureseana Valea Viseului, Ajunul Craciunului a fost cu totul special. Pentru familia lui Mihai Sambor din Valea Viseului, traditia s-a pastrat ca pe vremea strabunilor. Gazda a pregatit mancarea, iar barbatul ei a legat picioarele mesei cu lanturi si a pus otava sub fata de masa, obiceiuri care au legatura cu cresterea animalelor, dar care semnifica si ieslea in care s-a nascut pruncul Iisus. „Traditia spune ca legand masa cu lanturi si punem otava sub fata de masa, vom lega si gura animalelor salbatice si astfel vom fi paziti de ele”, a spus Sambor.
Sotia acestuia a precizat ca a pregatit mancaruri traditionale, printre care sarmalute cu ciuperci si cu varza murata, grau fiert cu miere, prajitura cu nuca, taietei cu varza, piroste cu dulceata, galuste cu nuca, fasole frecata, supa de taietei cu hribe.
Inainte de a manca, familia a spus o rugaciune, apoi o colinda, dupa care a rostit urarea „Bine ati venit. Suntem fericiti ca sunteti cu noi in Ajun de Craciun. Va dorim numai bine, sanatate si fericire. Sa aveti sarbatori fericite si un an nou mai bun decat cel care a trecut. Craciun Fericit”.
Sursa: Vasile Dale