Vezi VIDEO
Pe langa traditia colindatului, in perioada sarbatorilor de iarna in Maramures copiii si tinerii participa si la alte obiceiuri care nu sunt la fel de cunoscute. Un astfel de obicei este cel al ”umblatului cu Steaua”, prin care se aminteste steaua care a vestit nasterea lui Iisus si i-a calauzit pe cei trei magi. Cei care merg astfel din casa in casa poarta cu ei o stea mare din lemn, care este impodobita cu hartie colorata si crengute de brad.
Cu Steaua merg in special copiii, iar corul canta versuri religioase despre nasterea lui Iisus cat si despre drumul parcurs de cei trei magi pana in locul in care s-a nascut Mantuitorul.
Copiii si tinerii care umblau cu Steaua erau, in vechime, imbracati in costume orientale, imitand portul celor trei crai de la Rasarit. Cantecele despre stea provin din surse diferite, unele din literatura bizantina ortodoxa, altele din literatura latina medievala a Bisericii Catolice si multe din ele chiar din traditiile locale.
Etnologul Pamfil Biltiu a aratat ca “Steaua dezvaluie legenda biblica a magilor calatori, calauziti de steaua calatoare care se opreste in momentul in care ei ajung in Bethleem si se intalnesc cu Irod”.
La acest obicei iau parte mai multe personaje, printre care se numara magii, ingerii, Irod, Maria, Iosif si pruncul Iisus. “Pentru a perpetua aceasta traditie si aceasta legenda s-a nascut acest obicei al Stelei, care este performat de cei trei Crai de la Rasarit si un inger. Ei dezvolta tema amagilor, care merg si il daruiesc pe Iisus cu cele trei daruri, aur, smirna si tamaie”, a mai spus etnologul.
Intocmai ca si colindatorii, si cei care umbla cu Steaua sunt cinstiti de gazda cu nuci, mere si colaci, drept multumire pentru urarile de belsug pe care colindatorii le fac gospodarului.
Sursa: Andrei Gherghel