Vezi VIDEO
14 septembrie este o zi importanta pentru ortodocsi deoarece ei sarbatoresc Inaltarea Sfintei Cruci. Totodata aceasta zi marcheaza sfarsitul verii si inceputul toamnei. In traditia populara exista diferite obiceiuri despre serpi, plante si agricultura.
Ziua Inaltarii Sfintei Cruci este cunoscuta in popor drept Ziua Serpilor, zi in care serpii se aduna sub alun pentru imperechere. In timpul incolacirii, sub alun, acestia formeaza o spuma, iar in traditia populara se crede ca serpii formeaza o piatra pretioasa prin aceasta incolacire.
,,De aceea ne-a si ramas ideea ca daca vom lua un bat de alun vom putea preveni muscatura sarpelui. Sarpele fiind alungat prin atingerea cu aceasta nuia, dar in acelasi timp orice sarpe intalnim dupa data de 14 septembrie, in zona noastra, cel putin, e omorat. In alte zone se spune ca nu e voie sa il omori. La noi se crede ca sarpele care nu a intrat in pamant in aceasta zi, inseamna ca a muscat pe cineva si este pedepsit si nu mai poate intra in pamant. De aceea, prin omorarea lui omul il ajuta sa treaca in lumea de dincolo”, a explicat Janeta Ciocan, etnolog.
Despre plante se spune ca, din aceasta zi, ele se plang una alteia ca se vor vesteji si nu vor putea sa mai infloreasca.
,,Nici plante de leac nu mai putem culege si se spune ca toate florile care infloresc dupa 14 septembrie nu mai sunt bune. As da exemplu brindusa de toamna, despre care se stie ca nu e bine sa o culegem deoarece are o substanta otravitoare”, a adaugat etnologul Janeta Ciocan.
Acestei zilei, in zonele viticole, i se mai spune Carstovul Viilor. Deci din 14 septembrie este permisa culegerea vitei de vie si a nucilor, conform traditiei populare.
Sursa: Carmen Bizău