In majoritatea localitatilor din Maramures se mai pastreaza obiceiul ”umblatului cu udatul”. A doua zi de Pasti, baietii si barbatii merg la ”stropit” la fete si femei, pentru a nu se ”ofili”. De fapt, e un obicei agrar si care a fost imprumutat de la alte popoare. Chiar daca nu e un obicei autohton, ”stropitul” se mai pastreaza inca in judetul Maramures, inclusiv in municipiul Baia Mare.
In trecut se obisnuia ca femeile si fetele sa fie udate cu apa proaspata din fantana, insa incet s-a adoptat varianta parfumului. Preluat de la catolici, obiceiul si-a facut loc incet si in casele maramuresenilor, astfel ca a doua zi de Paste, baietii si barbatii merg sa le ”stropeasca” cu parfum pe fetele si femeile care fac parte din familie sau le sunt prietene. Apoi udatorii sunt serviti cu vin si diverse bunatati, iar baietilor lise ofera oua rosii.
”Obiceiul este preluat din spatiul catolic. E de fapt un obicei agrar, pentru ca uzi florile ca sa creasca. De aceea si poezioarele care se spun in aceasta perioada sunt de aceasta natura. Asteptam cu placere sa ne vina udatorii, pentru ca astfel putem verifica si cati prieteni avem, noi fetele, iar baietii se gandesc la cine sa mearga si isi vor stabiliza sentimentele de prietenie fata de persoanele feminine. Astfel legatura de prietenie se intareste, se poate stabiliza”, a explicat muzeograful etnolog din cadrul Muzeului de Etnografie si Arta Populara Baia Mare, Janeta Ciocan.
Ea a mai spus ca in ciuda faptului ca obiceiul a fost preluat de la alte popoare, totusi nu e deloc rau sa adoptam traditii care nu fac altceva decat sa ne reuneasca in cadrul familiilor si alaturi de prieteni. ”Atata timp cat aceste obiceiuri nu sunt preluate gresit, ci cu semnificatia lor adevarata de dragoste, comuniune, nu are de ce sa ne fie teama”, a mai spus Janeta Ciocan.
Sursa: Camelia Tocaci