Romanii din zona de sud a tarii obisnuiesc ca, in 24 februarie, sa sarbatoreasca Dragobetele. Chiar daca nu este o traditie specifica judetului nostru, maramuresenii au imprumutat de cativa ani incoace sarbatoarea. Insa conform etnologului Janeta Ciocan, din cadrul Muzeului de Etnografie Baia Mare, Dragobetele nu are o zi fixa, ci poate poate fi celebrat in oricare data, incepand din 24 februarie pana in 25 martie inclusiv.
De Dragobete, in vechime, exista obiceiul ca tinerii sa alerge prin padure dupa flori, baietii urmand sa prinda fetele si sa le smulga un sarut. Acel moment era considerat unul al inceputului relatiei de dragoste dintre un baiat si o fata. Totul se facea insa sub stricta supraveghere a parintilor, dupa cum a aratat etnograful Janeta Ciocan din cadrul Muzeului de Etnografie Baia Mare. Dupa acest moment, in sate se obisnuia sa se joace o hora.
“E o zi in care tinerii trebuie sa porneasca prin padure, sa culeaga flori. E un motiv pentru a se cunoaste. In aceasta perioada, ei se alearga, baietii trebuie sa prinda o fata sa o pupe, avem si acea vorba “dragobete pupa fete”. Era un moment in lumea satului traditional in care tinerii aveau ocazia sa vada daca se plac cu adevarat, daca pot porni o relatie, totul se facea insa sub supravegherea parintilor. Nu era atat de important acest moment al alergatului prin padure, ci faptul ca dupa acest moment incepea hora”, a detaliat etnologul Janeta Ciocan.
In legendele populare, Dragobetele este identificat cu Fiul Dochiei, avand in vedere ca pe baba Dochia o sarbatorim la 1 martie, odata cu Martisorul. Dragobetele este considerat de specialisti un zeu cu origine in lumea daca.