Vezi VIDEO
In epoca telefoniei mobile si a conexiunii wireless la internet telefoanele publice devin, pe zi ce trece, tot mai putin folosite. Daca la inceputul anilor 90 cu greu gaseai unul liber, acum acestea au devenit simple obiecte de decor.
Telefoanele publice au devenit in ultimul timp la fel de folositoare precum i-ar fi un GPS unui beduin care isi croieste drum printre dunele Saharei. In timp ce toata lumea are cel putin un telefon mobil, cabinele de telefon raman pustii. Singurii utilizatori ale „anticelor” telefoane sunt batranii.
Pentru generatia tanara, telefoanele publice nu sunt altceva decat elemente de decor urban, multi dintre ei nu le-au folosit niciodata, dupa cum este si cazul lui Cristian Beres. „Eu nu am folosit in viata mea un telefon public. Pentru a comunica folosesc telefonul mobil si fixul de acasa”, a spus acesta.
Dorina Barbos isi mai aduce aminte de perioada in care folosea telefoanele publice, dar ca de cand a avut primul telefon mobil nu a mai fost nevoita sa le foloseasca pe cele publice. „Am folosit telefonul public ultima data prin ’95. Dupa ce am avut primul celular nu am mai avut de ce sa le folosesc. Acum telefonul mobil si internetul sunt mijloacele de comunicare pe care le folosesc”, a spus baimareanca.
Cu toate ca telefoanele publice nu par sa fie folosite prea mult, cartelele pentru acestea se vand in continuare, batranii fiind principalii clienti, dupa cum a declarat Luminita Barsan, oficiant superior in cadrul unui oficiu postal.
„Lumea mai cauta cartele, sunt solicitate chiar zilnic. Vanzarile nu sunt foarte mari dar exista. Principalii nostri clienti sunt batranii sau oamenii de la tara care nu au telefoane mobile”, a subliniat aceasta.
Telefoanele publice nu mai atrag nici macar hotii, cei care spargeau acest tip de aparate atunci cand functionau cu monede. In viitor, probabil ca aceste cabine vor deveni spatii de unde sa se poata vorbi in liniste la telefoanele mobile, ca si in New York.
Sursa: Andrei Gherghel