Dacă ar mai fi trăit, chiar în anul centenarului, Nicolae Ceaușescu ar fi împlinit 100 de ani. În preajma zilei de naştere a dictatorului, în Capitală sunt scoase la licitaţie bunuri care au aparţinut familiei Ceauşescu şi Epocii de aur. Sunt în special obiecte vestimentare şi cadouri, de la una dintre celebrele şepci purtate în vizitele de lucru până la un taior de lux al Elenei Ceaușescu.
Nicolae Ceaușescu a fost ales să ne conducă în 1967 și a atras simpatia liderilor vestici prin refuzul de a interveni în Cehoslovacia.
În anii ‘80, Elena Ceaușescu, soția dictatorului României, ajunsese una dintre cele elegante românce.
Imagini unicat, din vizitele extrene ale soților Ceaușescu sau din vacanțele lor, arată ținutele elegante ale Elenei, la care râvneau multe doamne, în anii comunismului, când magazinele erau goale.
Blana de tigru, pantofii, pălăria şi un plic al Elenei Ceaușescu, costumul de vânătoare, realizat special pentru dictator de firma Eduard Kettner, sau celebra șapcă a lui Ceaușescu vor fi licitate cu prețuri cuprinse între 200 și 1500 de euro.
Cuplul prezidențial avea câte o ținută pentru fiecare activitate pe care o făcea, cu toate că românii nu găseau mai nimic de îmbrăcat. Blugii, de exemplu, erau obiect de contrabandă și costau 1500 de lei, cât salariul unui muncitor necalificat.
Cei interesați mai pot cumpăra și covoare cu chipul dictatorului sau cadouri primite de acesta.
Expoziția cuprinde aproape 300 de obiecte și fotografii ale vremii, relicve ale traiului cotidian dificil ale omului de rând și multe afișe de propagandă.
În anii ‘80 s-a trecut la raționalizare și așa-zisa alimentare științifică. Cei care erau prinși că dețin mai multe alimente decât rația riscau între o lună și 5 ani de închisoare.
Ceaușescu a motivat că românii erau prea grași și făceau risipă. Cam tot ce se producea, era trimis la export.
Licitația online „Epoca de Aur” va avea loc pe 31 ianuarie.