Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat marti ca va emite la sfarsitul lunii octombrie un ordin care vizeaza obligativitatea validarii serviciilor medicale cu ajutorul cardului de sanatate si, deci, achizitionarea cititoarelor de carduri intr-un termen de 30 de zile de catre toti furnizorii din sistem.
„Avem convingerea ca furnizorii de servicii medicale inteleg importanta acestui proiect si sunt interesati ca acesta sa functioneze, insa regulile sunt necesare in orice sistem care se doreste functional. Acesta este motivul pentru care la finalul acestei luni va fi emis un Ordin de Presedinte CNAS, care vizeaza obligativitatea validarii serviciilor medicale cu ajutorul cardului de sanatate si, deci, achizitionarea cititoarelor de carduri, intr-un termen de 30 de zile de la emiterea ordinului, de catre toti furnizorii din sistem. In acest mod ne vom asigura ca, in perioada de testare, toti furnizorii de servicii medicale vor activa cardurile asiguratilor si vor valida prin intermediul lor serviciile medicale pentru care pacientii s-au prezentat la medic”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, potrivit unui comunicat al institutiei remis presei.
Conform sursei citate, cititoarele de carduri postate pe site-ul CNAS sunt testate si validate ca fiind compatibile cu solutia informatica a cardului national iar acestea, indiferent de preturile lor, care variaza intre 5 si 80 de euro, sunt functionale.
„Furnizorul poate alege oricare model de cititor din aceasta lista. Mai facem precizarea ca doar asiguratii cu varsta peste 18 ani vor primi carduri de sanatate. Copiii sunt asigurati prin lege, asadar vor beneficia ca si pana acum de serviciile medicale, fara sa fie necesara prezentarea cardului personal sau al unuia dintre parinti. In aceasta categorie intra si copiii institutionalizati. De asemenea, serviciile medicale de urgenta fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acorda atat persoanelor asigurate, cat si persoanelor neasigurate. La accesarea acestui tip de servicii nu este necesar ca pacientul sa faca dovada calitatii de asigurat”, sustine CNAS.
Pozitia CNAS vine dupa ce Societatea Nationala de Medicina a Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie au comentat implementarea cardului de sanatate. Potrivit Casei, acest card va permite utilizarea fondurilor din sistemul de asigurari sociale de sanatate intr-un mod mult mai transparent si mai eficient.
„CNAS are in centrul actiunilor sale asiguratul iar principalul sau obiectiv este de a asigura accesul pacientilor in mod echitabil si nediscriminatoriu la servicii de sanatate, in conditiile utilizarii eficiente a Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (…). CNAS a primit semnale pozitive din partea asiguratilor, care doresc sa foloseasca acest card pentru a valida serviciile medicale de care beneficiaza. De asemenea, sunt furnizori de servicii medicale care doresc sa utilizeze cardul cat mai curand”, se arata in comunicat.
Reprezentantii CNAS precizeaza ca, pentru ca sistemul sa functioneze fara sincope in momentul in care va deveni obligatoriu prin lege, este necesara o perioada de testare, in care sa fie identificate si rezolvate eventualele probleme care pot aparea la utilizarea cardului de sanatate la nivel national. De asemenea, perioada de testare va fi in acelasi timp si o perioada de acomodare a asiguratilor si a furnizorilor de servicii medicale cu aceasta solutie informatica, mai precizeaza sursa citata.
Totodata, reprezentantii CNAS sustin ca au avut numeroase intalniri cu asociatiile de pacienti si cu furnizorii de servicii medicale in care au fost prezentate atat modul de functionare al cardului de sanatate, cat si beneficiile pe care acest proiect le aduce in sistem.
Sursa: Agerpres