Clădirea, care urmează să fie construită în cartierul Firiza din Baia Mare, se va întinde pe o suprafaţă de 610 metri pătraţi, din care jumătate va fi construită. În afara ridicării imobilului, trebuie amenajate o parcare cu 13 locuri, trotuare, precum şi carosabilul din stradă până la intrare, care va avea 600 metri pătraţi. Lucrarea de investitiţie ar urma să fie finalizată în doi ani.
Calculele făcute pe baza studiului de fezabilitate au stârnit revolta aleşilor din opoziţie. Consilierul Dumitru Matei, de la PSD, a declarat că suma 800 de euro cât revine pe metru pătrat construit este aproape dublă faţă de costurile de pe piaţă. ”Mai mult de 300-400 de euro nu poate să coste”, a spus el, arătând că nu este o lucrare atât de sofisticată care să necesite finisaje deosebite. Punctul său de vedere a fost contrazis de liberalul Ioan Fodo, care a arătat că ”300 de euro e o sumă derizorie la metrul pătrat construit, ştim cu toţii că doar toţi construim”.
Mircea Dolha le-a propus colegilor din Consiliul Local Baia Mare să cumpere un imobil, în loc să îl construiască. ”Am găsit o casă de vânzare la aproximativ 200 de metri de locul unde ar urma să fie construit ocolul. Ar fi potrivită pentru desfăşurarea activităţii, nu costă decât 150.000 de euro şi are 20 de ari de teren în preajmă”, a declarat alesul pesedist. El a precizat că banii alocaţi construirii clădirii puteau fi direcţionaţi în alte scopuri, cum ar fi amenajarea unor locuinţe sociale. Propunerea lui nu a fost acceptată, aleşii trecând-o cu vederea.
O altă investiţie de amploare de la buget va fi şi amenajarea unei baze de prelucrare şi valorificare a materialului lemnos la Ferneziu, care va înghiţi peste 173.000 de euro. Aceasta va funcţiona pe amplasamentul unei platforme industriale pe care consiliul a cumpărat-o de la societatea Foremar cu suma de 2 miliarde de lei.
Pe cele 3.607 metri pătraţi, Primăria Baia Mare intenţionează să desfăşoare activităţi de exploatare a lemnului în regim propriu, ocolind astfel firmele cu care lucrează acum. Motivaţia principală pare să fie profitul mare pe care îl pot obţine reprezentanţii admnistraţiei locale, pentru că pădurea aflată în proprietatea Consiliului Local Baia Mare este la maturitate şi numai bună de exploatat.
Sursa: Meda Muntean