Vezi VIDEO
Mai multe ocupatii noi au fost introduse in ultima perioada in clasificarea existenta la nivel national. Numai in ultimul an in acest nomenclator au aparut aproape 100 de noi denumiri de profesii. Pe langa meserii noi in domenii precum invatamant sau domeniul juridic, in legislatie au aparut si ocupatiile de crescator de pasari de rasa sau arbitru de pasari de rasa. Conform inspectorilor de munca maramureseni, clasificarea ocupatiilor din Romania e cea mai vasta in comparatie cu celelalte tari din Uniunea Europeana.
Sute de ocupatii figureaza in nomenclatorul intocmit la nivel national, in care apar meseriile practicate in tara si care sunt indicate printr-un cod. Inspectorii de munca maramureseni spun ca de-a lungul timpului aceasta clasificare a inclus tot mai multe ocupatii, pentru ca romanii ce lucreaza in strainatate sa fie mai usor incadrati pe piata fortei de munca.
„In ultimele 12 luni au fost introduse aproape 100 de noi denumiri de meserii, ocupatii in Romania ca urmare a dezvoltarii economice, ca urmare a aparitiei unor altor domenii in economia romaneasca. Si au fost redenumite mai multe ocupatii sa fie in concordanta si similitudine cu ocupatii similare din cadrul UE, pentru ca multor romani care isi desfasoara activitatea si care au o activitate economica in Romania sa le fie mai usor in momentul in care se deplaseaza in UE”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM), Mircea Onea.
In clasificarea ocupatiilor au aparut noi meserii in invatamant, in domeniul juridic, dar si in agricultura. „Ca si noi ocupatii aflate pe esichierul clasificatiilor gasim personalul didactic din invatamantul primar si prescolar, odata cu introducerea clasei zero, consultant in investitii, consilier pentru dezvoltare profesionala. Noi profesii legate de in materie judiciara si juridica, dar avem si ocupatii mai exotice: arbitru pentru pasari de rasa, crescator de pasari de rasa si decor”, a precizat Mircea Onea.
In ciuda diversitatii ocupatiilor, reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures (AJOFM) spun ca nu au cereri din partea maramuresenilor pentru a dobandi noi specializari. In general exista un anumit conservatorism. In plus, oficialii AJOFM spun ca in momentul in care organizeaza cursuri de formare profesionala tin cont de cerintele de pe piata muncii, dar si de domeniile pentru care sunt acreditati.
„Somerii care apeleaza la serviciile AJOFM pot beneficia de consiliere si informare profesionala in urma carora li se recomanda urmarea unui curs de calificare. Se tine cont atat de cerintele pietei de munca cat si de cerintele somerului, precum si de cursurile in care e acreditata AJOFM. Daca nu suntem acreditati il orientam spre furnizorii privati. Pentru persoanele care lucreaza si doresc sa se specializeze la AJOFM, se fac cursuri de formare profesionala: manageri proiecte, formatori, inspector resurse umane”, a spus purtatorul de cuvant al AJOFM Maramures, Stefania Donca.
Oficialii AJOFM au mai spus ca in ultima perioada se constata un mare interes pentru calificarea in serviciile de infrumusetare, dar si pentru specializarea de maseur sau kinetoterapeut.
Sursa: Camelia Tocaci