Astăzi a decedat Maria Zapca din Săpânța, unul dintre meșterii populari – simbol al Maramureșului, care a promovat cu sfințenie cultura tradițională a zonei atât în țară cât și în străinătate.
De mic copil a iubit tradiția. Astfel, pentru ea jucăriile copilăriei au fost suveica și războiul de țesut. A început să țeasă și să coase de la vârsta de opt ani, luând exemplul mamei sale. Dedicată în totalitate meseriei sale ea a tors, a țesut, cusut cu îndemânare și a fost dispusă să învețe pe oricine își dorea acest lucru.
Materia primă pe care meșterul popular Maria Zapca a folosit-o pentru a crea renumitele ei cergi și țoluri colorate era din producție proprie. Lână era mai întâi tunsă, apoi spălată la vâltoare și uscată, ca în cele din urmă să ajungă la brac pentru a deveni pufoasă și numai bună de tors. Iar din acel moment, meșterul începea să ”scrie” povestea obiectului artizanal, făcând caierul, torcând lâna și țesând-o la război.
Pentru cămeșile populare tradiționale, Maria Zapca folosea bumbacul pe care îl țesea tot la război. O dată terminată o cămeșă, aceasta era cusută de mână cu motivele și simbolurile specifice Maramureșului și îmbogățită cu cipcă croșetată manual.
În gospodăria sa din localitatea Săpânța era mereu atmosferă de sărbătoare. Asemănătoare unui muzeu de artă populară, casa Mariei Zapca era vizitată, indiferent de anotimp, de turiști din întreaga lume, care se puteau bucura aici de o adevărată expoziție a portului popular, evidențiat prin frumusețea costumului tradițional din zonă, în cele mai fine detalii, de la piesele vestimentare țesute și cusute cu migală, la podoabele care îi oferă individualitate artistică, precum și o varietate de cergi, țoluri și straițe.
Pe lângă turiști, casa Mariei Zapca era vizitată și de televiziuni din țară și străinătate, acestea având nevoie de programare, datorită programului încărcat al meșterului popular care, pe lângă imensa muncă investită în creațiile sale, participa și la evenimente culturale, expoziții și târguri.
La târgurile naționale și internaționale de turism și promovare a culturii tradiționale la care a participat meșterul popular Maria Zapca, standul era neîncăpător. Vizitatorii se opreau atât pentru a-i cumpăra creațiile unicat, cât și pentru a-i admira demonstrațiile oferite la războiul de țesut care se transformau în spectacole de îndemânare, măiestrie și dragoste pentru tradiția maramureșeană. Iar graiul strămoșesc în care se adresa celor ce o priveau cum lucrează, dădea o savoare de neuitat acelor momente.
Fiind conștientă de menirea sa de promotor al tradițiilor Maramureșului, Maria Zapca a vrut să se asigure că frumusețea artei populare va dăinui. Astfel, pe lângă faptul că i-a transmis fiicei sale meșteșugul său, și-a dorit să organizeze, în gospodăria proprie, tabere pentru a-i putea învăța și pe alții.
În semn de recunoaștere a întregii sale activități, Consiliul Județean Maramureș a oferit meșterului popular Maria Zapca titlul de ”Ambasador al Turismului Maramureșean”, în anul 2018. Totodată, Consiliul Județean Maramureș a sprijinit Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș în demersul întreprins pentru acordarea distincției de ”Tezaur Uman Viu” meșterului popular Maria Zapca. Din păcate acest lucru nu va mai fi posibil.
Dumnezeu să o odihnească în pace!
Gabriel-Valer Zetea, Președintele Consiliului Județean Maramureș