Surpriza de pe feţele conducătorilor auto traşi pe dreapta a fost mare, pentru că aceştia s-au aşteptat să li se ceară actele la control, să li se impute lipsa trusei de prim-ajutor, pentru ca mai apoi să poate începe munca de convingere ca să scape de amendă.
La acţiunea de marţi, şooferii au scăpt ieftin, pentru că s-au ales doar cu un pliant şi o bancnotă antişpagă în valoare de 0 lei. Campania pentru reducerea micii corupţii în rândul funcţionarilor publici se derulează la nivel naţional, la iniţiativa ministerului integrării.
Şoferii au fost miraţi, dar nu s-au sfiit să recunoască faptul că au fost nevoiţi să dea mită în dese rânduri. De altfel, chiar agentul care a împărţit pliantele şi bancnotele antişpagă a recunoscut că de foarte multe ori s-a încercat mituirea sa.
Remus Mateşan, din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere, a declarat că ”mulţi cetăţeni cred că doar aşa îşi pot rezolva problemele. Aşa s-au obişnuit ei, aşa cred ei, de pe timpuri, că ar fi bine să dea 100 de mii sau 500 de mii. Omul, mai ales care îi băut, încearcă tot felul de tertipuri ca să scape. În principal, la alcool se întâmplă chestia asta. Noi am retezat din start asemenea gesturi. Au venit mulţi conducători auto, chiar din străinătate, care ne-au spus: «Bine că ne înţelegem cu alţii şi venim acasă ne amendaţi. Nu am văzut poliţişti care să aplice aşa legea», îmi spuneau mie ori colegilor”.
Conducătorii auto din Baia Mare au spus că este dificil să nu dai şpagă atâta vreme cât ţi se cere. Totuşi, ei sunt de părere că acţiunea poliţiei este binevenită şi că ar trebui să fie organizată mai des.
Sursa: Meda Muntean