Un buncar subteran din perioada Razboiului Rece a fost transformat intr-un oras de cinci stele, in care milionarii planetei nu numai ca vor putea supravietui unui cataclism de genul exploziilor nucleare sau cutremurelor devastatoare, ci o vor face fara a renunta la opulenta devenita a doua lor natura, scrie luni ziarul spaniol „ABC”, precizand ca preturile unor apartamente in acest complex sunt la fel de fantastice ca si conditiile pe care le ofera.
Definit ca un „vas de croaziera extrem de scump”, buncarul ofera rezidentilor sai nu numai apartamente ample, pe care sa le poata amenaja dupa propriul gust, ci si scoli, teatre, brutarii, baruri si restaurante, piscine, sali de sport si fitness, precum si lacasuri de rugaciune. Prevazatori, constructorii au avut in vedere chiar si o inchisoare.
„Suntem mandri sa ducem mai departe acest proiect epic in aceste vremuri tot mai periculoase”, a declarat Robert Vicino, fondatorul si directorul general al firmei „Vivos”, care a achizitionat si remodelat un buncar construit de sovietici in fosta Republica Democrata Germana folosit initial ca depozit de armament, relateaza revista „Forbes”. Dupa reunificarea germana, autoritatile si-au dat seama ca nu puteau pastra vechea destinatie a complexului din cauza legilor care interzic stocarea de munitie in apropierea unei mari autostrazi, asa incat l-au vandut unui investitor privat.
Buncarul – capabil sa rezite si la agenti chimici si biologici sau la un tsunami – este doar o parte a unui complex care are 21.108 de metri patrati de zone securizate subterane si inca 4.079 de metri patrati de birouri si depozite la suprafata pamantului. Totodata, include peste cinci kilometri de tuneluri subterane de mari dimensiuni, catre care exista doar trei puncte de acces, inchise ermetic prin porti speciale. Uriasa constructie este dotata cu instalatii de purificare a apei si a a aerului, generatoare autonome de energie, ateliere pentru tot felul de reparatii mecanice, un spital si va avea pana si o „banca” de pastrare a ADN-ului pentru a garanta supravietuirea speciei.
Compania „Vivos” sustine ca va pune la dispozitia clientilor sai si tramvaie, vehicule blindate si elicoptere cu care sa se poata deplasa atat in interiorul, cat si in afara acestei fortarete subterane, al carei cost este estimat la un miliard de euro si care este deja in stare de functionare.
Sursa: Agerpres