Majoritatea maramureșenilor au început să practice un nou „sport”, mai exact, ieșitul în pădure cu mașini 4×4, motociclete sau ATV-uri, cumpărate la mâna a doua din țări străine. Protejarea mediului și-a pierdut din valoare în ochii celor care practică aceste ieșiri, întrucât în weekend îi găsim cu ușurință în toate zonele, indiferent că este vorba despre un loc protejat sau un loc permis pentru această activitate. Traseele spre Creasta Cocoșului sau Ponorul Izei arată deplorabil, în urma acestor curse, animalele sunt terifiate de ceea ce se întâmplă, iar de noroaie și mizerie, nici nu mai încape vorba.
Mai multe persoane trag un semnal de alarmă cu privire la dezastrele provocate pădurii, florei și faunei, în speranța că îi vor ajuta pe iubitorii de motociclete, ATV-uri sau 4×4, să conștientizeze cât de importantă este protejarea mediului și nu distrugerea lui.
„Către iubitorii de natură. Oameni buni, vă scriu cateva randuri, în speranta că împreună putem pune capăt unui fenomen nociv care ia amploare pe traseele turistice și în parcurile naționale. Motocros și 4X4. Noi, cei care ieșim în natură de mulți ani, deja putem constata gradul de degradare, de care nu a scăpat aproape nici un drum forester, nici o potecă, nici o rută frecventată de cei care vor să iasă în natură. S-a ajuns în punctul în care pe orice cărare mergi sunt șanțuri, noroaie, ești nevoit de multe ori să părăsești poteca sau drumul marcat turistic pentru că nu mai poți înainta efectiv din cauza noroaielor. Ok , toți anii ăștia autoritățile i-au tolerat , dar acum sunt în afara legii. Nu este permis in pădure cu vehicule motorizate, decat cu acordul ocolului silvic. Va propun să sunăm de fiecare data cand ne intalnim cu ei la 112, să facem poze, filmări și să le trimitem la IPJ Maramures. Dacă trec pe langa noi și privim in altă parte , inseamnă că tolerăm acest fenomen. Cred că dacă se adună reclamatiile , autoritățile vor lua măsuri” se arată într-un mesaj publicat pe Facebook.
„Off-road-ul are mai multe efecte negative intr-o arie naturala protejată, de la degradarea stratului superficial de vegetație din habitate vulnerabile, așa cum sunt cele alpine, ce au ajuns la un climax ecologic în decursul miilor de ani, pană la perturbarea comportamentului speciilor de faună, care se retrag din calea mașinilor și le afectează comportamentul de hrănire, reproducere. Pe de altă parte, turiștii care vizitează în drumețiile lor diverse obiective din aria protejată sunt deranjați de sunetul asurzitor al motoarelor off road. Deșeurile menajere transporatate de cei care practică off-road-ul sunt considerabil mai consistente, având avantajul facilității de acces. Mai mult decat atat, unele vehicule off-road pătrund in zonele mlăștinoase din circurile glaciare, distrugand fauna si flora alpina cu statut de relicte glaciare. In habitatele de mlastini afectate de off-road este accentuat procesul de eutrofizare ca urmare a deranjamentului substratului de sol, uleiurilor si gazelor evacuate de vehicule. In concluzie, off-road-ul reprezinta un factor extrem de agresiv si cu impact pe perioada indelungata asupra habitatelor si speciilor de flora si fauna, uneori chiar ireversibil”, se arată într-un alt mesaj.
„Majoritatea maramureșenilor au început să practice un nou „sport”
Adică mai mult de jumătate din maramureșeni se dau cu 4×4-urile prin păduri?
Ca asta înseamnă când afirmi:”majoritatea”!
Sunt de acord ca padurea nu e pista de drifturi dar, daca accesul motorizat s-ar face intr-un mod responsabil nu ar mai fi asa de distrugator. In schimb, mult, mult mai distrugatoare sunt activitatile personalului silvic! Pe unde trec utilajele lor raman sleauri uriase, prin/peste care treci greu si cu o masina 4×4 pregatita pentri offroad! Noroaiele pe care le produc ei nu sunt vazute de nimeni? Dar faptul ca trec prin cursuri de apa, chiar de-a lungul, tragand busteni? Acea apa tulbure si murdara de noroi, motorina si lubrifianti ajunge in lacurile de acumulare, de unde bem apa… De asemenea, muncitorii forestieri sunt mult mai daunatori mediului decat offroader-ii, atat prin „cantecul drujbelor”, cat si prin gunoaiele pe care le lasa in urma. Si nu vorbim despre un PET sau o punga ne plastic, ci despre adevarate halde de gunoi, anvelope, bidoane de ulei si de motorina, haine abandonate, etc.
Asa ca, haideti sa nu ne legam de plevusca si sa starpim marii rapitori!