Curtea de Justitie a Uniunii Europene a stabilit ca inregistrarea formei cubului Rubik ca marca comunitara nu poate fi refuzata pentru motivul ca incorporeaza o functie tehnica, astfel ca aceasta inregistrare este valida. Decizia CJUE vine dupa ce Simba Toys, un producator de jucarii german, a solicitat Oficiului pentru Marci al Uniunii (OAPI) anularea marcii tridimensionale, in special pentru motivul ca ea contine o solutie tehnica constand in capacitatea sa de rotire, o astfel de solutie neputand fi protejata decat in temeiul unui brevet, si nu ca marca. Intrucat OAPI a respins cererea, Simba Toys a sesizat Curtea cu o actiune avand ca obiect anularea deciziei Oficiului.
Prin hotararea de marti, CJUE a constatat ca particularitatile marcii sunt, pe de o parte, cubul in sine si, pe de alta parte, structura grilata care figureaza pe fiecare dintre suprafetele acestuia. Potrivit Curtii, liniile negre groase ce fac parte din aceasta structura si apar pe cele trei reproduceri ale cubului impartind interioarele lor nu fac nicio aluzie la o capacitate de rotire a elementelor individuale ale cubului si, prin urmare, nu indeplinesc nicio functie tehnica.
„Capacitatea de rotire a benzilor verticale si orizontale ale cubului Rubik nu rezulta nici din liniile negre, nici din structura grilata, ci dintr-un mecanism intern al cubului care este invizibil pe reproducerile grafice. In consecinta, inregistrarea formei cubului Rubik ca marca comunitara nu poate fi refuzata pentru motivul ca incorporeaza o functie tehnica”, subliniaza CJUE.
In al doilea rand, Curtea arata ca marca nu ii permite titularului sa interzica tertilor sa comercializeze toate felurile de puzzle-uri tridimensionale care au o capacitate de rotire. Instanta subliniaza ca monopolul de comercializare al titularului se limiteaza la puzzle-uri tridimensionale care au forma unui cub pe suprafetele caruia este aplicata o structura grilata.
„Tribunalul apreciaza ca structura cubica grilata a marcii in discutie se distinge in mod considerabil de reproducerile altor puzzle-uri tridimensionale disponibile pe piata. Aceasta structura are asadar un caracter distinctiv care permite consumatorilor sa identifice producatorul produsului pentru care marca este inregistrata”, mai explica CJUE.
In 1999, Oficiul pentru Marci al Uniunii a inregistrat ca marca comunitara tridimensionala forma cubului Rubik pentru „puzzle-uri tridimensionale”. Inregistrarea a fost facuta la cererea Seven Towns, o societate britanica ce administreaza in special drepturile de proprietate intelectuala legate de acest cub.
Cubul Rubik este un puzzle 3D inventat in 1978 de sculptorul ungar Ernő Rubik. Cu 350 de milioane de unitati vandute in toata lumea pana in 2009, cubul este considerat jucaria cu cele mai mai vanzari.
Sursa: Mediafax