Crima organizata genereaza aproximativ 85 de miliarde de euro anual, la nivel mondial, traficul de droguri fiind cea mai profitabila dintre activitatile infractionale, a anuntat Biroul ONU de lupta impotriva traficului de droguri si crimei organizate (ONUDC).
Criminalitatea organizata a crescut „pana la a lua proportii mondiale”, a declarat directorul Biroului, Iuri Fedotov, cu ocazia Conventiei de la Palermo impotriva crimei organizate.
Cocaina si heroina aduc 105 miliarde de dolari (75 de miliarde de euro) pe an, potrivit raportului anual al ONUDC. Traficul de fiinte umane, imigranti sau lucratori sexuali, aduce organizatiilor criminale aproximativ zece miliarde de dolari (sapte miliarde de euro).
De asemenea, se dezvolta noi activitati de trafic, intre care comertul ilegal cu resurse naturale (3,5 miliarde de dolari, 2,5 miliarde de euro), contrafacerea unor medicamente (1,6 miliarde de dolari, 1,15 miliarde de euro) sau infractionalitatea cibernetica (un miliard de dolari, 700 de milioane de euro).
In opinia lui Fedotov, Conventia de la Palermo, care vizeaza facilitarea cooperarii intre state la nivelul politiei si justitiei pentru a lupta impotriva crimei organizate, este un instrument puternic, dar nu suficient de utilizat.
„Avem nevoie de un raspuns global, care sa consolideze rezistenta fata de crima organizata in locurile ei de origine, de-a lungul rutelor de trafic si la destinatia bunurilor ilegale„, a declarat Fedotov.
Cele 157 de tari care au ratificat Conventia de la Palermo de lupta impotriva crimei organizate la nivel transnational, adoptata in 2000, participa la o reuniune, care se desfasoara pana vineri, 22 octombrie, la Viena, pentru a realiza un biant al aplicarii acestui acord.
Sursa: Mediafax