Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a dezbatut un raport asupra detentiilor secrete, care mentioneaza si Romania si care cere o investigatie independenta si transparenta, precum si despagubirea victimelor si pedepsirea celor vinovati, relateaza Voice of America in pagina online.
Dezbaterea raportului asupra detentiilor secrete a fost amanata pana in 3 iunie, la presiunea unor tari care l-au considerat „prea controversat”. Conform raportului, mii de persoane au fost detinute in inchisori secrete, special construite pe teritorii straine, in scopul aplicarii unor metode interzise de interogare.
Documentul mentioneaza inchisori secrete create de Agentia Centrala americana pentru Informatii (CIA) pe teritoriul Thailandei, Romaniei, Poloniei si Lituaniei.
Anchetatorii speciali ai ONU afirma ca delegatii in cadrul Consiliului au tratat raportul cu seriozitate si au adresat intrebari „substantiale”, insa unele tari continua sa manifeste „ostilitate” fata de continutul acestuia, ca Egiptul, Siria, Algeria si Rusia. SUA au sustinut raportul, cu unele rezerve.
In afara de solicitarea unei investigatii asupra inchisorilor secrete ale CIA, raportul afirma ca victimele ar trebui sa primeasca despagubiri, iar cei gasiti vinovati sa fie trasi la raspundere.
Manfred Nowak, un investigator special al ONU asupra torturii, a subliniat ca oamenii au fost detinuti in inchisori secrete peste tot in lume, pentru o varietate de motive, dar mai ales in lupta impotriva terorismului.
„Cred ca atacurile teroriste de la 11 septembrie sunt importante pentru ca dupa aceste atacuri, sub conducerea SUA, alte tari democratice s-au implicat in aceste practici, utilizate, anterior, in dictaturi militare sau de alt fel”, a spus Nowak.
Martin Scheinin, investigator special ONU asupra luptei impotriva terorismului, a declarat ca programul de detentie secreta al CIA a fost intrerupt, dar a subliniat ca exista, in continuare, indicii despre inchisori secrete in zonele de conflict.
„Exista o practica a anumitor forte de politie, care au legatura adesea cu agentiile de informatii, de a detine oameni in propriile inchisori cu scopul interogarii si torturarii pana in ziua inregistrarii oficiale a privarii de libertate. Aceasta este o tendinta in anumite tari si, mai ales, in tarile in care se practica disparitiile. Disparitiile incep cu detinerea secreta si se sfarsesc, adesea, cu executia, executia extrajudiciara a persoanei disparute”, a mai subliniat Scheinin.
Sursa: Mediafax