Presedintele Traian Basescu a semnat astazi, 19 martie, decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia privind Proiectul Nabucco, semnat la Ankara la 13 iulie 2009.
„Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat vineri, 19 martie, Decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Republica Austria, Republica Bulgaria, Republica Ungara, Romania si Republica Turcia privind Proiectul Nabucco, semnat la Ankara la 13 iulie 2009„, a comunicat astazi institutia prezidentiala.
In declaratia de presa de la finalul evenimentului, presedintele Basescu a mentionat ca Romania este ultima tara dintre semnatarii acordului care nu a ratificat acest acord. In replica, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a afirmat ca acordul pentru proiectul Nabucco a fost ratificat saptamana trecuta se Senat, Camera decizionala, mentionand ca face precizarea „pentru corecta informare a sefului statului”.
Proiectul Nabucco reprezinta principala componenta a Coridorului Sudic de transport al hidrocarburilor catre Europa si a aparut din necesitatea diversificarii surselor de alimentare cu gaze naturale si a eliminarii riscului la adresa securitatii aprovizionarii cu hidrocarburi de la un singur furnizor – Federatia Rusa.
Prin acest proiect se realizeaza o diversificare energetica cu beneficii in favoarea tarilor producatoare, de tranzit si a celor consumatoare si cresterea competitiei in sectorul gazelor naturale. Gazoductul va avea o lungime totala de 3296 km, din care Turcia – 2000 km, Bulgaria – 400 km, Romania – 460 km, Ungaria – 390 km si Austria – 46 km, cu o capacitate de transport finala maxima de 31 miliarde metri cubi anual.
In iulie 2009, premierul Emil Boc si prim-ministrii din Bulgaria, Ungaria, Austria si Turcia au semnat un acord prin care au convenit detaliile legate de tranzit si taxe ale Nabucco, pentru a sublinia sprijinul politic de care beneficiaza proiectul si pentru a creste increderea in proiect a partilor interesate (investitori, furnizori, traderi).
Proiectul, dezvoltat de consortiul Nabucco Gas Pipeline International, vizeaza construirea unui gazoduct cu o lungime de 3.300 de kilometri care urmeaza sa transporte gaze naturale de la producatorii din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu catre consumatorii din Europa, tranzitand Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.
Actionarii consortiului sunt OMV (Austria, actionarul majoritar al Petrom), Transgaz Medias, MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) si RWE (Germania).
Sursa: Mediafax