Derularea procesului de insolventa la Compania Remin Baia Mare a fost prezentata astazi, 12 septembrie, in sedinta Guvernului. Conform datelor transmise de Liviu Marian Pop, ministru delegat pentru dialog social, primul ministru Victor Ponta a fost informat asupra faptului ca AVAS a fost admisa la masa credala cu o creanta garantata in cuantum de aproape 32 de milioane de lei, reprezentand 5,512% din totalul creantelor. De asemenea, s-au facut publice si conditiile pe care AVAS le-ar vrea incluse in planul de reorganizare al companiei, care include ca modalitate ”prioritara” de stingere a creantei autoritatii vanzarea sediului Remin din Baia Mare (Centra Minelor, cum e mentionata in document) catre Primaria Baia Mare.
O retrospectiva a ultimei luni a derularii procesului de insolventa arata faptul ca in 1 august, la intrunirea Comitetul Creditorilor, administratorii judiciari Pareto Grup si Pro Insolv au prezentat raportul cuprinzand evaluarea si metoda de valorificare a stocului de pirita aurifera arsenicoasa tip Suior, proprietatea Remin, si regulamentul de vanzare a acestuia. De asemenea, creditorii au fost informati de “intentiile exprimate si ofertele de cumparare depuse la Remin SA cu privire la stocul de pitita aurifera arsenicoasa”.
AVAS si ANAF au solicitat amanarea unei decizii pentru 16 august. Desi creditorul majoritar (Directia Generala a Finantelor Publice Maramures) a formulat obiectii cu privire la regulamentul de vanzare a stocului de pirita aurifera, in sedinta creditorilor din 4 septembrie acesta a fost aprobat.
In 23 august, AVAS le-a transmis administratorilor judiciari modificarea Planului de reorganizare a Remin, care cuprindea includerea “ca modalitate prioritara de stingere a creantei AVAS” vanzarea Centralei Minelor catre Primaria Municipiului Baia Mare, precum si cresterea datoriilor Remin catre AVAS cu peste 5,6 milioane de lei, suma reprezentand CAS-ul neplatit pentru muncitorii de la exploatarile miniere Turt si Rodna.
De asemenea, AVAS a propus ca stocul de pirita aurifera sa fie reevaluat, iar in caietul de sarcini sa fie introduse obligatiile de mediu generate de indepartarea acestuia, pretul de vanzare sa fie conform formulei de calcul internationale (“ajustabil doar in conditiile in care apar modificari in functie de cotatiile pentru aur si argint, precum si de parametrii cantitativi reprezentand continutul de Au, Ag si As pe tona metrica uscata”). AVAS a mai cerut ca finalizarea pretului de vanzare sa se efectuze “la cotatie necunoscuta stabilita de comun acord in cadrul contractului”, iar cumparatorul sa aiba obligatia de a finaliza contractul din punct de vedere cantitativ (adica sa achite toata cantitatea din contract), in acest sens fiind stabilite masuri asiguratorii.
“Tinand cont de gradul mic de recuperare a creantei prin aceasta metoda, solicitam introducerea in planul de reorganizare de masuri administrative suplimentare astfel incat gradul de recuperare sa fie superior”, s-a mentionat in documentul prezentat executivului. Prin urmare, AVAS a cerut “evaluarea licentelor de exploatare in perimetrele aflate in patrimoniul Remin”.
In cadrul prezentarii (pentru intocmirea careia au fost consultate AVAS, Ministerul Justitiei si Corpul de Control al Primului-ministru), ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Marian Pop, a cerut Guvernului “sustinerea creditorului majoritar ANAF in cele solicitate”.
Despre eroarea comisa de Victor Ponta in privinta lichidatorului Remin (care s-a referit la Casa de Insolventa Transilvania atunci cand a afirmat ca “actioneaza impotriva societatii Remin”, desi lichidatorii Remin sunt Pareto Grup si Pro Insolv), ministrul Pop a subliniat ca el a cerut efectuarea unei verificari a Casei de Insolventa Transilvania pentru cazul Romplumb Baia Mare.
CITESTE SI:
- CONFUZIE – Victor Ponta vrea control la Remin Baia Mare, acuzand Casa de Insolventa Transilvania, si nu Pareto si Pro Insolv
- EXCLUSIV – 500.000 de tone de pirita aurifera, scoase la licitatie internationala in Maramures (VIDEO)
- PING PONG PE FUNCTII – Ovidiu Barle a cedat salariul gras de la Remin Baia Mare unei avocate de la Bucuresti
- PIRITA, OCHIUL DRACULUI – Fiscul cere falimentul companiei Remin pentru datorii de 100 de milioane de euro (VIDEO)
- LICITATIE – REMIN – Peste 20 de firme vor pirita aurifera de la Flotatia Centrala (VIDEO)
- ACHIZITIE REMIN – Autoritatile din Baia Mare ofera 4,93 de milioane de lei pentru sediul companiei Remin (VIDEO)
- ACTUALIZARE – TRATATIVE – SEDIU – Primarul Baii Mari vrea scaunul directorului Remin (VIDEO)
Sursa: Catalin Vischi