Vezi VIDEO
Desi legea medierii are aproape un deceniu si multi dintre cei care au probleme conflictuale ar putea sa apeleze la acest tip de rezolvare, abia acum s-a pus pe picioare Corpul Profesional al Mediatorilor. Astfel, in luna mai a acestui an au avut loc alegeri pentru structura de conducere.
„Este o actiune care se intampla intr-un moment, hai sa-i zic, poate chiar intarziat. Nu uitam ca legea medierii implineste in acest an 9 ani de cand a fost promulgata, practic din 2006 si suntem in 2015. Mediatorii erau organizati in asociatii de tip ONG. Fiecare mediator, ca sa poata profesa, trebuia sa prezinte o dovada ca face parte dintr-o asociatie a mediatorilor”, a declarat Petru Vaida, presedintele CPMJ Maramures .
In Romania exista o lege a medierii inca din anul 2006, care a fost periodic reinnoita dar, recent a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala a Romaniei obligativitatea medierii inainte de proces. Mediatorii totusi spera ca legea sa primeasca verde de la magistrati tocmai pentru ca in Uniunea Europeana medierea este incurajata si legiferata foarte clar.
„Vrand – nevrand, legislatia si partea juridica romaneasca trebuie sa se adapteze Consiliului Europei pentru ca nu exista cale de intors. Si atunci existand acest precedent s-ar putea sa avem o sansa desi noi stim ca exista multa ingradire, exista multa opozitie si acuma, in subsidiar, noi toti stim de ce se intampla acest lucru. Acest lucru se intampla pentru ca exista si alte tipuri de interese”, a precizat Petru Vaida, presedintele CPMJ Maramures .
Ca planuri de viitor, Corpul Profesional al Mediatorilor din Maramures si-a propus sa mediatizeze aceasta asociatie dar si meseria pe care ei o presteaza, tocmai pentru a usura maramuresenilor drumul prin hatisul justitiei care de multe ori este anevoios si de lunga durata.
Sursa: Ana Pop