Cea mai puternică amprentă a lăsat-o asupra lor nu workshop-urile sau seminariile şi nici măcar bucatele tradiţionale sau renumita palincă de Maramureş, ci nunta tradiţională la care au participat, miercuri, în comuna Onceşti. ”Am ştiut că a fost o simulare, un spectacol, dar a fost impresionant. Să vezi copii, bătrâni, un întreg sat în sărbătoare. Dansau alături de noi, se bucurau. Foarte mulţi dintre participanţii la Şcoala de Vară mi-au spus că nu vor uita această experientă cât vor trăi”, a mărturisit Joanna Benfield, directorul Biroului ARE din Bruxelles.
Participanţii la Şcoala de Vară spun că nu se putea găsi un loc mai bun pentru desfăşurarea celei de-a XI-a ediţii a Şcolii de Vară ARE, eveniment anual care este unul dintre cele mai importante din Europa. ”A fost excelent. Nu unul, ci mai mulţi au spus că a fost cea mai bună ediţie de până acum. A fost o oportunitate încântătoare de a cunoaşte cultura şi tradiţia din această zonă”, a spus directorul ARE.
Aceasta ştia foarte puţine despre Maramureş înainte să vină în februarie, pentru primele pregătiri ale Şcolii de Vară. ”Am auzit despre tradiţiile de aici, dar în rest credeam că e o regiune destul de săracă. Am fost uimită să văd un centru ca Millennium şi oportunităţile care există aici. Negativ? Infrastructura. Cu toţii am fost uimiţi să vedem cai pe stradă.”
Joanna Benfield a explicat că în cele şapte zile, cât a durat Şcoala de Vară ARE, au fost discutate şi puse pe hârtie în jur de 60 de proiecte regionale, undele dintre ele implicând şi zone din România. ”Sperăm ca toate să fie implementate. Ele urmează să fie prezentate Comisiei Europene. Pe viitor avem o serie de planuri comune cu administraţia maramureşeană. Vom încerca să oferim consiliere pentru integrarea în UE, pe segmentul folosirii fondurilor structurale. Ne gândim să organizăm seminarii şi workshop-uri comune. O colaborare va exista şi pe segmentul inovaţie, al schimbului de idei.”
Oficialii europeni au precizat că pentru Maramureş e o şansă că s-a reuşit deschiderea unui birou de reprezentare la Bruxelles şi că prin intermediul acestui organism va putea să se promoveze puternic în viitor. Ei au sfătuit autorităţile maramureşene să organizeze mai multe expoziţii în exterior şi să împrăştie cât mai multe pliante care să facă cunoscut peste hotare produsul turistic Maramureş.
Anul viitor Şcoala de Vară a ARE se va desfăşura în Anglia. Mulţi dintre participanţii de la această ediţie au declarat că vor merge şi acolo. Au spus însă că vor încerca să îşi facă timp şi pentru o vacanţă cu familiile sau prietenii în Maramureş, unde speră să prindă o nuntă tradiţională reală.
Sursa: Larisa Tivadar