Cei doi oficiali au avut o intrevedere de aproximativ o ora, la care au participat membri ai delegatiilor romano-maghiare, deputati maramureseni, autoritati locale si judetene, dar si prefectul de Satu Mare, care a asteptat-o la vama, vineri dupa-amiaza, pe sefa parlamentarilor maghiari.
Felicitari anticipate pentru aderarea la UE
Intalnirea a fost una cu usile inchise, insa imediat dupa incheierea ei, Szili si Olteanu au prezentat pe scurt punctele atinse in cadrul discutiilor. Aderarea Romaniei la structurile europene a fost unul dintre subiectele fierbinti, oficialul de la Budapesta profitand de ocazie pentru a adresa felicitari anticipat romanilor.
”Integrarea europeana va insemna automat o alta colaborare la nivel parlamentar. Trecand peste intalnirile la nivel de presedinti, dorim sa avem o cooperare mult mai intensa intre comisiile de specialitate si in special a celor de mediu, relatii europene si de economie”, a declarat Katalin Szili.
La randul sau, Bogdan Olteanu a precizat ca relatia cu Ungariea este cea “cea mai stransa relatie parlamentara bilaterala pe care o are Romania” si ca, la initiativa presedintei Szili, in Baia Mare, s-a luat decizia ca “presedintii celor doua parlamente sa aiba intalniri nu anual, cum era pana acum, ci de doua ori pe an. Prin urmare in primavara voi avea placerea sa vizitez Ungaria”.
Proiectul Rosia Montana va trece greu de Parlament
Una din temele asupra carora s-a convenit sa se colaboreze pe viitor la nivelul comisiilor este cea a protectiei mediului. Katalin Szili si Bogdan Olteanu au decis sa ceara parlamentarilor care fac parte din aceste comisii sa se intalneasca si sa colaboreze pentru monitorizarea potentialelor probleme de risc ecologic.
“Am discutat si subiectul Rosia Montana, considerat cu potential impact transfrontalier. Pot sa spun ca Parlamentul Romaniei va fi extrem de atent si reticent in aprobarea proiectului in momentul in care va ajunge la dezbatere. Am pornit printre altele si de la experienta nefericita din Baia Mare, in 2001, cu accidentul de la Aurul”, a declarat presedintele Camerei Deputatilor.
In completare, Katalin Szili a subliniat ca autoritatile maghiare vor neaparat un sistem de avertizare rapida pentru Rosia Montana. Ea a precizat totodata ca “e un semnal extrem de important faptul ca presedintele Camerei Deputatilor a precizat, azi, (n.n. vineri) ca Parlamentul Romaniei nu va fi de acord cu nimic care sa puna in pericol mediul pe teritoriul maghiar. Simt acum ca intre cele doua parlamente exista o colaborare intradevar la nivel european”.
Solutia cea mai buna pentru muncitorii romani
Un subiect fierbinte discutat de cei doi oficiali a fost cel al accesului romanilor pe piata fortei de munca din Ungaria. Bogdan Olteanu s-a aratat convins ca acesta va fi inclus pe agenda sedintei comune pe care guvernul roman si cel maghiar o vor avea pe 16 noiembrie, la Budapesta.
“In cadrul intalnirii (n.n. avute in Baia Mare) am decis ca pana la finele acestei luni sa organizam o serie de consultari ale comisiilor de munca din cele doua paralamente, iar autoritatile maghiare urmeaza sa ia o decizie in aceasta privinta pana la finele anului”, a spus acesta.
In schimb, presedintele Parlamentului ungar a dat asigurari ca se va gasi o solutie buna pentru romani! “Pana la finele acestui an, Ungaria isi va prezenta punctul de vedere tinand cont de toti factorii implicati. Consider ca aceasta problema poate fi rezolvata la nivelul comisiilor celor doua parlamente. Dorim ca solutia care va fi gasita sa fie cea mai buna pentru romani.”
Dumul expres, pe agenda sedintei comune de la Budapesta
Cei doi oficiali au aratat ca fac eforturi comune pentru ca drumul expres Vaja-Baia Mare sa fie dat in folosinta cat mai repede. “Cred ca rezolvarea acestei probleme va primi un impuls chiar la sedinta comuna a celor doua guverne, din 16 noiembrie. Avem si noi interesul pentru dezvoltarea regiunilor transfrontaliere”, a precizat Katalin Szili.
Legea statutului minoritatilor nu a scapat din vedere celor doi presedinti. Daca Bogdan Olteanu si-a exprimat speranta ca va exista vointa politica pentru adoptarea ei, sefa parlamentarilor maghiari a aratat ca autoritatile de la Budapesta vor urmari cu atentie modul in care acest act normativ va fi elaborat.
Presedintele Camerei Deputatilor, care s-a ocupat de organizarea intalniri cu Katalin Szili, a marturisit ca a ales municipiul Baia Mare pentru o astfel de reuniune importanta doar pentru simplul fapt ca asa ceva nu a mai avut loc in Maramures. “E un oras important, iar cel mai important functionar public (n.n. prefectul) e de etnie maghiara”, a completat el.
Surse neoficiale spun insa ca sefa parlamentarilor maghiari a vrut cu tot dinadinsul sa parcurga traseul viitorului drum expres Vaja-Baia Mare, ca sa vada cu ochii ei despre ce proiect este vorba. Soseaua ar urma sa lege municipiul maramuresean si orasul Satu Mare de o importanta artera de circulatie din Ungaria, care este deja in stadiu de finalizare, iar punctul de frontiera sa fie la Petea – exact vama prin care a intrat vineri in tara Katalin Szili.
Sursa: Larisa Tivadar