Romplumb Baia Mare va continua sa polueze orasul inca vreo trei ani, chiar daca statul va plati scump modernizarea uzinei metalurgice. Asta au aflat baimarenii prezenti la dezbaterea publica a raportului privind studiul de evaluare a impactului asupra mediului pe care il are activitatea societatii din cartierul Ferneziu. Batalia de idei a fost dura, pentru ca reprezentantii Romplumb au incercat sa demonstreze ca au intentii bune, iar reprezentantii societatii civile si administratiei publice au incercat sa fereasca o noua generatie de baimareni de efectele poluarii.
Dezbaterea publica organizata luni in Baia Mare de Agentia Regionala de Protectia Mediului Cluj-Napoca a fost una tensionata. Miza a fost mare, pentru ca baimarenii, chiar daca nu au fost in numar mare, au luptat sa scape odata pentru totdeauna de poluarea de care se face vinovata societatea Romplumb, iar conducerea a incercat sa faca inca un pas in procesul de eliberare a autorizatiei de mediu si, implicit, a celei de functionare.
Chiar vicepresedintele Agentiei Nationale de Protectia Mediului, Vasile Bran, a moderat discutiile, care au avut ca tema ”Cresterea sigurantei in functionare, imbunatatirea mediului de munca si ecologizarea activitatilor tehnologice la sectiile aglomerare, topire si rafinare”, adica, mai pe sleau, sporirea capacitatii de productie la plumb.
Proiectul, finantat de ministerul economiei, a fost realizat de Uzinsider General Contractor din Bucuresti, o firma a carei experienta in domeniu este discutabila, iar a carei acuratete pentru lucrarea de la Romplumb si mai mult. Un exemplu elocvent a fost cel privitor la monitorizarea noxelor care sunt raspandite in atmosfera de uzina din Ferneziu.
Specialistii de la Uzinsider au tras concluzii despre cantitatile de plumb, pulberi in suspensie si dioxid de sulf deversate in aerul Baii Mari dupa ce au monitorizat imisiile pe numai 23 de zile. Ei nu doar ca nu si-au facut propriile masuratori, dar nici macar nu au considerat necesar sa compare mai multe perioade ale anului. Cu toate acestea, au tras concluzia ca poluarea de care se face vinovata Romplumb nici nu este asa de mare, pentru ca vantul sufla dioxidul de sulf, care are cele mai mari depasiri, spre nord-est, deci in alta directie decat se afla Baia Mare. Mai plauzibila ar fi fost insa explicatia ca Romplumb polueaza in functie de cum bate vantul de la Bucuresti
Nu este pentru prima data cand se pomeneste de acest fapt, pentru ca acelasi motiv a fost invocat si in momentul in care s-a produs avaria recenta de la Romplumb. Nici atunci si nici acum nu s-a putut explica de ce brusc noxele nu mai sunt purtate spre oras, cum s-a intamplat zeci de ani pana acum, fapt ce a jignit lumea prezenta la intrunire. Au fost si alte momente in care baimarenii au fost tratati ca niste copii naivi, ceea ce a aprins si mai tare spiritele la dezbaterea publica organizata la Universitatea de Nord Baia Mare.
Proiectul prezentat baimarenilor a demonstrat superficialitatea cu care este tratata o problema sensibila pentru Baia Mare, dar si cinismul de care sunt capabili unii pentru a-si atinge scopurile. De altfel, majoritatea celor prezenti s-au aratat sceptici ca Romplumb poate sa reduca gradul poluarii, astfel incat noxele emise in atmosfera sa fie sub limitele admise.
Viceprimarul Baii Mari, Istvan Ludescher a aratat ca nu se doreste inchiderea Romplumb, dar ca se vrea ”stoparea escaladarii poluarii din cauza unei dezvoltari necontrolate”. El a criticat lipsa de experienta in domeniul metalurgiei neferoase a firmei care a executat proiectul. ”Am auzit asemenea prezentari de cel putin zece ori. Toate au fost legate de imbunatatirea conditiilor de mediu. S-au cheltuit sume fabuloase, de fiecare data s-a promis ca se va ajunge cu poluarea sub norme, dar niciodata nu s-a intamplat asta”, a afirmat Ludescher. Ca si el cred si altii, mai ales ca oficialii Romplumb nu au reusit sa convinga.
Vicepresedintele Agentiei Nationale de Mediu, Vasile Bran a declarat insa ca ”deocamdata nu luam nicio decizie. Este o dezbatere publica si tocmai de aceea specialistii nostri care sunt aici nu dau niciun raspuns. Ei vor analiza problemele ridicate si isi vor forma un punct de vedere”.
Romplumb are la dispozitie patru ani de acum incolo ca sa isi rezolve problemele de mediu, insa tinand cont de ritmul avut pana acum cu siguranta ca odata cu venirea anului 2010, cat i s-a acceptat uzinei sa functioneze, activitatea se va intrerupe. Anul viitor, societatea ar fi trebuit sa fie gata cu prima etapa a retehnologizarii, insa deja s-a inregistrat o intarziere de cel putin sase luni.
Executantul proiectului a dat vina pe reprezentantii Agentiei Nationale de Mediu, care au tot amanat sa elibereze autorizatia, iar acestai din urma au spus ca documentele prezentate de oficialii Romplumb au fost deseori incomplete. Studiile par sa fie nu doar incomplete, ci si cinice fata de destinul inca unei generatii de baimareni care va respira un aer puternic poluat. Dupa cum au fost intocmite, s-a considerat ca IQ-ul baimarenilor nu este suficient de mare pentru a percepe ca proiectul a fost facut numai si numai in favoarea celor care l-au platit, fara a se tine cont ca banii provin si de la cei aproape 150.000 de locuitori pe care ii are Baia Mare.
Sursa: Meda Muntean