Vezi VIDEO
Familia ceramistilor Sitar din Baia Mare a castigat, in weekendul trecut, pentru a doua oara, Marele Premiu al Targului Mesterilor Populari din Craiova, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de cultura traditionala. In vara acestui an, Cornel Sitar a sustinut o demonstratie de olarit traditional la celebrul muzeu Ashmolean din Oxford (Marea Britanie). La evenimentul din “capitala Olteniei”, premiul I i-a revenit sapantencei Maria Zapca.
Mesterii maramureseni au monopolizat festivitatea de premiere la cea de-a XXXIII-a editie a Targului Mesterilor Populari din Craiova, desfasurata duminica, 24 octombrie. Familia ceramistilor Sitar din Baia Mare a fost distinsa cu Marele Premiu si cu Trofeul Targului, distinctie castigata pentru a doua oara, iar Maria Zapca (48 de ani) din Sapanta a castigat premiul I.
La evenimentul desfasurat la Craiova, considerat unul dintre cele mai importante al culturii traditionale din Romania, au participat 110 ceramisti, sculptori in lemn si piatra, iconari, tesatori, creatori de instrumente muzicale, de costume populare sau de jucarii traditionale, aurari, curelari si cojocari.
Cornel Sitar, care a castigat primul Mare Premiu la Targul din Craiova in 2003, a invatat olaritul de la parintii sai, inca din anul 1962, cand avea varsta de 13 ani. Din 1978, el a inceput sa lucreze in atelierul mostenit de la parinti, iar olaritul si producerea obiectelor ceramice au ajuns o afacere de familie si un mod de viata.
In vara acestui an, in cadrul expozitiei „The Lost World of Old Europe” („Lumea disparuta a Vechii Europe”), ceramistul baimarean Cornel Sitar a fost invitat sa sustina o demonstratie de olarit traditional la celebrul muzeu Ashmolean din Oxford (Marea Britanie).
Cealalta maramureseanca premiata la Craiova, Maria Zapca din Sapanta, a dus la targul din capitala Olteniei un razboi de tesut vechi de aproape 70 de ani si a facut demonstratii practice de tesut traditional, fapt care a starnit admiratia vizitatorilor.
Juriul, prezidat de prof. dr. Mihai Fifor (directorul Muzeului Olteniei din Craiova), a acordat urmatoarele premii: Marele Premiu (3.000 de lei) – Cornel si Liviu Sitar (Baia Mare) – ceramica; Premiul “Cetatea Baniei” (1.500 de lei) – Constantin Manoli (Valcea) – sculptura lemn; Premiul I – Maria Zapca (Maramures) – tesaturi; Premiul II – Florin Colibaba (Suceava) – ceramica; Premiul III – Ioan Nistor (Mures) – pielarie.
Sursa: Catalin Vischi