Omul poate distinge cel putin 1.000 miliarde de mirosuri diferite, mult mai mult decat cifra de 10.000 avansata pana acum de stiinta, arata un studiu american preluat vineri de AFP. Oamenii de stiinta apreciaza de cateva decenii ca nasul uman nu poate detecta decat 10.000 de mirosuri, spune Leslie Vosshall, director al laboratorului de neurogenetica de la Universitatea Rockefeller din New York, coautor al studiului publicat in revista americana Science.
‘Este numarul general acceptat, insa cercetarea noastra arata o capacitate umana mult mai mare de a distinge variatii de miros decat se credea’, subliniaza cercetatoarea. Ea este de parere ca ar fi fost surprinzator ca mirosul uman sa fi fost atat de limitat, tinand seama ca celelalte simturi sunt mult mai dezvoltate. Astfel, ochiul, cu trei receptori de lumina, poate vedea pana la 10 milioane de culori, iar urechea umana distinge 340.000 de sunete. Desi are 400 de senzori olfactivi, se credea ca nasul ar putea simti doar 10.000 de mirosuri. ‘Oamenii de stiinta au evaluat capacitatile noastre vizuale si auditive, dar nu au testat pana acum potentialul nostru olfactiv’, afirma Leslie Vosshall.
In cadrul studiului, cercetatorii au pus 26 de persoane in prezenta unui numar mare de combinatii complexe a 128 de substante odorante diferite, cu miros de iarba, citrice sau diverse produse chimice. ‘Nu am vrut ca mirosurile sa fie recunoscute usor, asa incat majoritatea amestecurilor create de noi au fost neplacute si ciudate‘, spune cercetatoarea. Li s-a cerut apoi voluntarilor sa faca 264 de comparatii intre diferitele amestecuri si mirosuri cunoscute.
Pornind de la aceste esantioane, oamenii de stiinta au extrapolat pentru a aprecia cate mirosuri poate distinge un om daca i se dau toate combinatiile posibile ale celor 128 de substante odorante, iar cifra este astronomica: ei au stabilit ca un om poate distinge cel putin 1.000 miliarde de mirosuri.
Andreas Keller de la Universitatea Rockefeller, principalul autor al studiului, apreciaza chiar ca cifra este mica, tinand seama ca in lumea reala exista mai multe substante odorante, care se pot combina in nenumarate feluri. El crede ca stramosii nostri se bazau mult pe miros. Metoda inghetarii si imbunatatirea igienei corporale au redus clar numarul mirosurilor in lumea moderna, lucru care ‘ar explica atitudinea oamenilor, potrivit careia mirosul nu ar fi al fel de important ca auzul si vazul’, mai spune Keller.
Este evident insa ca mirosul este strans legat de comportamentul uman, iar studierea lui ar putea oferi lamuriri asupra felului in care creierul uman proceseaza informatii complexe, incheie omul de stiinta.
Sursa: Agerpres