Sambata avem o zi plina in programul Jocurilor Olimpice de la Beijing, cu nu mai putin de 29 de finale la diverse discipline, precum si alte numeroase serii de calificari.
1. Inot. 800 m liber. Feminin. Camelia Potec a ocupat locul patru in finala probei de 800 m liber, ratand medalia de bronz pentru numai 8 sutimi de secunda. Potec a fost inregistrata cu timpul de 8:23.11, fiind devansata de britanica Rebecca Adlington, care a cucerit aurul cu un nou record mondial, 8:14.10. Argintul a revenit italiencei Alessia Filippi, 8:20.23, iar bronzul a fost luat de daneza Lotte Friis, 8:23.03. Daca ar fi obtinut timpul din calificari, Potec ar fi cucerit medalia de argint. Ea a mers bine primii 600 de m, fiind intrecuta apoi de Filippi, pentru ca pe ultimii metri sa piarda si bronzul.
1. Rebecca Adlington (Marea Britanie)
2. Alessia Filippi (Italia)
3. Lotte Friis (Danemarca)
4. Camelia Potec (România)
5. Xuanxu Li (China)
6. Kylie Palmer (Australia)
Lupte libere. Estera Dobre (cat. 48 kg) si Ana Maria Paval (cat. 55 kg) au fost invinse in optimile de finala. Estera Dobre a fost întrecuta la puncte in primul tur de Ingrid Medrano (El Salvador), cu 12-8 (3-1), in timp ce chinezoaica Xu Li a invins-o pe Ana Maria Paval, tot la puncte, cu 8-0 (3-0).
2. Atletism. 20 km mars. Masculin. Rusul Valeri Borsin a castigat proba de 20 km mars, cronometrat in 1h19’01’. Medalia de argint a revenit ecuadorianului Jefferson Perez – 1h19’15’, iar cea de bronz australianului Jaret Tallent – 1h19’42’.
1. Valeri Borsin (Rusia)
2. Jefferson Perez (Ecuador)
3. Jared Tallent (Australia)
4. Wang Hao (China)
5. Ivano Brugnetti (Italia)
6. Luke Adams (Australia)
Tir. Pistol viteza 25 m. Iulian Raicea a ratat calificarea in finala probei de pistol viteză 25 m, dupa ce a terminat calificarile pe poziţia a noua. Raicea, aflat pe locul 9 la capatul primei zile de calificari, a ocupat această pozitie si la finalul etapei a doua, cu 576 puncte.
3. Inot. 200 m spate. Feminin. Inotatoarea din Zimbabwe, Kirsty Coventry a castigat medalia de aur a probei, cu un nou record mondial, 2:05.24. A doua a venit Margaret Hoelzer (SUA), cu 2:06.23, in timp ce medalia de bronz a fost castigata de Reiko Nakamura (Japonia), cu 2:07.13.
1. Kirsty Coventry (Zimbabwe)
2. Margaret Hoelzer (SUA)
3. Reiko Nakamura (Japonia)
4. Anastasia Zueva (Rusia)
5. Elizabeth Beisel (SUA)
6. Elizabeth Simmonds (Marea Britanie)
Atletism. Aruncarea greutatii. Anca Heltne a ratat calificarea in finala probei de aruncare a greutatii, ocupand locul 12 in Grupa A preliminara, cu 17,48 m. Heltne a fost destul de departe de baremul impus pentru finala, 18,45 m.
4. Inot. 100 m fluture. Masculin. Americanul Michael Phelps a egalat recordul de 7 medalii de aur la o singura editie a JO detinut de Mark Spitz (Munchen 1972), dupa victoria de la 100 m fluture, cu 50,58, record olimpic. Este prima finala de la Beijing in care Phelps nu stabileste un record mondial. A si tremurat pentru victorie, deoarece cursa a fost dominata de sarbul Milorad Cavic, sosit al doilea, la numai o sutime de secunda de american. Bronzul a fost castigat de Andrew Lauterstein (Australia), 51.12.
1. Michael Phelps (SUA)
2. Milorad Cavic (Serbia)
3. Andrew Lauterstein (Australia)
4. Ian Crocker (SUA)
5. Jason Dunford (Kenya)
6. Takuro Fujii (Japonia)
5. Inot. 50 m liber. Masculin. Inotatorul brazilian Cesar Cielo Filho a castigat medalia de aur a probei de 50 m liber, cu 21,30, un nou record olimpic. Podiumul a fost completat de francezii Amaury Leveaux (21,45) si Alain Bernard (21.49).
1. Cesar Cielo Filho (Brazilia)
2. Amaury Leveaux (Franta)
3. Alain Bernard (Franta)
4. Ashley Callus (Australia)
5. Ben Wildman Tobriner (SUA)
6. Eamon Sullivan (Australia)
6. Tir. Pistol viteza 25 m. Masculin. Ucraineanul Aleksandr Petriv a cucerit medalia de aur a probei, cu 780,2 puncte. El a fost urmat in clasament de germanii Ralf Schumann (779,5) si Christian Reitz (779,3).
1. Aleksandr Petriv (Ucraina)
2. Ralf Schumann (Germania)
3. Christian Reitz (Germania)
4. Leonid Ekimov (Rusia)
5. Keith Sanderson (SUA)
6. Roman Bondaruk (Ucraina)
7. Badminton. Individual Feminin. Finala a fost intre doua sportive din China, Zhang Ning impunandu-se cu 21-12, 10-21, 21-18 in meciul cu Xie Ningfang. Pentru medalia de bronz, Maria Kristin Yulianti (Indonesia) a invins-o cu 11-21, 21-13, 21-15 pe Lu Lan (China).
8. Canotaj. Simplu. Feminin. Rumyana Neykova (Bulgaria) a castigat medalia de aur a probei de simplu, ea fiind urmata in clasament de Michelle Guerette (SUA), in timp ce medalia de bronz a fost obtinuta de Ekaterina Carsten (Belarus). Pe 4 a venit Zhang Xiuyun (China), pe 5 Miroslava Knapkova (Cehia), iar pe 6 poloneza Julia Michalska.
9. Canotaj. Simplu masculin. Norvegianul Olaf Tufte a castigat titlul olimpic in proba de simplu masculin, el reusind sa-i devansaze pe Ondrej Synek (Cehia), Mahe Drysdale (Noua Zeelanda), Tim Maeyens (Belgia), Alan Campbell (Marea Britanie) si Lassi Karonen (Suedia).
10. Canotaj. Dublu rame fara carmaci. Din nou multa fericire in randul romanilor. Echipajul de 2 rame fara carmaci, format din Georgeta Andrunache si Viorica Susanu a cucerit medalia de aur in aceasta proba. Locul al doilea a fost ocupat de China (Wu You / Gao Yulan), in timp ce bronzul a revenit Belarusului (Yulia Bichyk / Natalia Helakh). Germania, Noua Zeeland si Marea Britanie au venit pe locurile 4-6, in aceasta ordine.
11. Tir. Skeet (talere). Masculin. Ioan Toman a ocupat locul 35 în proba de skeet (talere), cu 108 puncte. Toman nu a reusit calificarea in finala de 6. Titlul olimpic a fost castigat de americanul Vincent Hancock, cu 145 puncte, dupa un baraj cu norvegianul Tore Brovold, 145 p. Si pentru medalia de bronz a fost nevoie de o departajare, francezul Anthony Terras iesind invingator în disputa cu cipriotul Antonis Nikolaidis, ambii 144 puncte.
1. Vincent Hancock (SUA)
2. Tore Brovold (Norvegia)
3. Anthony Terras (Franta)
4. Antonis Nikolaidis (Cipru)
5. Georgios Achilleos (Cipru)
6. Qu Ridong (China)
12. Canotaj. Dublu rame f.c. Masculin. Echipajul Australiei (Drew Ginn / Duncan Free) a castigat medalia de aur a probei de 2 rame f.c. Pe locul doi a venit Canada (David Calder / Scott Frandsen), iar medalia de bronz Noii Zeelande (Nathan Twaddle / George Bridgewater). Pe 4-6 au venit, in ordine, Germania, Africa de Sud, SUA.
13. Canotaj. Dublu vasle. Feminin. Echipajul Noii Zeelende (Georgina Ewers Swindell / Caroline Evers Swindell) a castigat proba de dublu vasle, reusind sa intre in posesia medaliei de aur pentru o sutime de secunda. Pe doi a venit Germania (Annekatrin Thiele / Christiane Huth), iar bronzul a revenit Marii Britanii (Elise Laverick / Anna Bebington). Pe 4-6: China, Statele Unite, Cehia.
14. Lupte libere. Categoria 48 kg. Feminin. Canadianca Carol Huynh a castigat medalia de aur la lupte libere (cat. 48 kg), invingand-o in finala cu 3-1 pe japoneza Chiharu Icho. In meciurile pentru medadiile de bronz, ucraineanca Irini Merleni a invins-o cu 5-0 pe americanca Clarissa Chun, iar Maria Stadnik (Azerbaidjan) a intrecut-o cu 3-1 pe Tatiana Bakatiuk din Kazahstan.
1. Carol Huynh (Canada)
2. Chiharu Icho (Japonia)
3. Irini Merleni (Ucraina)
3. Maria Stadnik (Azerbaidjan)
5. Clarissa Chun (SUA)
5. Tatiana Bakatiuk (Kazahstan)
15. Canotaj. Dublu vasle. Masculin. Echipajul australian (David Crawshay / Scott Brenann) a castigat medalia de aur a probei, reusind sa intreaca Estonia (Tonu Endrekson / Juri Jaanson) si Marea Britanie (Matthew Wells / Stephen Rowbotham). Pe locurile 4-6: Noua Zeelanda, Franta, Slovenia.
16. Canotaj. 4 rame fara carmaci. Masculin. Echipajul Marii Britanii (Tom James, Steve Williams, Pete Reed, Andrew Trigs Hodge) a cucerit medalia de aur a probei. Pe locul II a venit Australia (Matt Ryan, James Marburg, Cameron McKenzie Mc Harg, Francis Hegerty), iar pe III Franta (Julien Despres, Benjamin Rondeau, Germain Chardin, Dorian Mortelette). Pe locurile 4-6: Slovenia, Cehia, Germania.
17. Lupte greco-romane. Categoria 55 kg. Feminin. Ana Maria Paval s-a clasat pe locul 5 in turneul de lupte libere (cat. 55 kg), fiind invinsa cu 5-0 in meciul pentru medalia de bronz de columbianca Jackeline Renteria. A doua medalie de bronz i-a revenit canadiencei Tonya Verbeek, care a invins-o cu 3-0 pe suedeza Theres Nerell. Medalia de aur a fost castigata de Saori Yoshida (Japonia), care a invins-o cu 5-0 pe Xu Li (China).
18. Ciclism. Cursa cu aditiune de puncte. Masculin. Spaniolul Juan Llaneras a castigat medalia de aur a probei, adunand 60 de puncte, cu doua mai multe decat germanul Roger Kluge si cu patru mai multe decat britanicul Chris Newton.
19. Ciclism pe velodrom. Pursuit. Medalia de aur in aceasta proba a revenit sportivului britanic Bradley Wiggins, cel care detinea titlul olimpic de la Atena. Pe locul al doilea s-a clasat neozeelendezul Hayden Roulston, in timp ce medalia de bronz a revenit unui alt britanic, Steven Burke.
20. Ciclism. Keirin. Britanicul Chris Hoy a dominat proba de keirin (o cursă de sprint, cu antrenament mecanic), castigand medalia de aur, in fata compatriotului sau Ross Edgard. Bronzul a revenit japonezului Kiyofumi Nagai.
1. Chris Hoy (Marea Britanie)
2. Edgard Ross (Marea Britanie)
3. Kiyofumi Nagai (Japonia)
4. Shane Kelly (Australia)
5. Carsten Bergemann (Germania)
6. Arnaud Tournant (Franta)
21. Haltere. Categoria +75 kg. Feminin. Competitia celor mai masive halterofile s-a terminat cu victoria japonezei Miran Jang, cu 326 kg, record mondial (140 la smuls si 186 la aruncat, ambele recorduri mondiale). Pe locul doi a venit Olga Korobka (Ucraina – 277 kg (124+153), iar pe trei Maria Grabovetskaia (Kazahstan) – 270 kg (120+150).
22. Scrima. Floreta echipe. Feminin. Rusia a castigat medalia de aur in concursul feminin pe echipe la floreta, invingand in finala SUA cu 28-11. Echipa Rusiei: Victoria Nikicina, Evghenia Lamonova si Svetlana Boyko. SUA: Emily Cross, Erinn Smart si Hanna Thompson. Pentru medalia de bronz, Italia a intrecut Ungaria cu 32-23.
23. Atletism. Aruncarea greutatii. Feminin. Valerie Vili (Noua Zeelanda) a castigat proba de greutate, cu o performanta de 20,56 m. Pe locul al doilea a venit Natalia Michnevici (Belarus) – 20,28 m, iar medalia de bronz a fost cucerita de Nadejda Ostapciuk (Belarus) – 19,86 m.
24. Atletism. 100 m plat. Masculin. Senzationala cursa de 100 m reusita de jamaicanul Usain Bolt, care a reusit sa stabileasca un nou record mondial, cu 9,69. O viteza incredibila pentru Bolt, care si-a mai sacrificat putin din timp pentru a se bate cu pumnul in piept si pentru a tine bratele altfel decat e normal, inainte de finalul cursei. Pe locul al doilea a venit Richard Thompson (Trinidad Tobago) – 9,89, iar medalia de bronzul este al lui Walter Dix (SUA) – 9,91.
25. Tenis de camp. Dublu masculin. Fraţii americani Bob si Mike Bryan au cucerit medalia de bronz invingand in finala mica perechea franceza Arnaud Clement/Michael Llodra in trei seturi cu 3-6, 6-3, 6-4. In finala mare, elvetienii Roger Federer si Stanislas Wawrinka s-au impus in fata suedezilor Thomas Johansson / Simon Aspelin, cu 6-3, 6-4, 6-7, 6-3.
26. Badminton. Dublu masculin. Perechea indoneziana Markis Kido / Hendra Setiawan a invins cu 12-21, 21-11, 21-16 pe chinezii Cai Yun / Fu Haifeng, in meciul pentru medalia de aur. Pentru bronz: Lee Jaejin / Hwang Jiman (Coreea de Sud) – Lars Paaske / Jonas Rasmussen (Danemarca): 13-21, 21-18, 21-17.
27. Atletism. Heptatlon. Proba probelor la feminin a fost castigata de Natalia Dobrinskaia (Ucraina), cu 6.733 puncte. Ea a fost urmata in clasament de compatrioata sa, Liudmila Blonska – 6.700. Medalia de bronz a revenit americancei Hyleas Fountain, cu 6.619 puncte.
Clasamentul pe medalii
1. China – (47) 27 13 7
2. SUA – (54) 16 16 22
3. Germania – (18) 8 5 5
4. Coreea de Sud – (20) 7 9 4
4. Australia – (25) 7 8 10
6. Japonia – (17) 7 5 5
7. Marea Britanie – (17) 7 3 7
8. Italia – (16) 6 5 5
9. Rusia – (20) 5 8 8
10. Ucraina – (12) 5 2 5
11. Franta – (22) 3 9 10
12. Slovacia – (4) 3 1 0
13. Cehia – (5) 2 3 0
14. ROMANIA – (5) 2 1 2
14. Noua Zeelanda – (5) 2 1 2
16. Elvetia – (5) 2 0 3
17. Spania – (3) 2 0 1
17. Georgia – (3) 2 0 1
19. Cuba – (8) 1 3 4
20. Zimbabwe (4) 1 3 0
21. Olanda – (7) 1 2 4
22. Azerbaidjan – (5) 1 2 2
23. Norvegia – (4) 1 2 1
24. Coreea de Nord – (5) 1 1 3
25. Canada – (3) 1 1 1
26. Mongolia – (2) 1 1 0
26. Polonia – (2) 1 1 0
28. Brazilia – (5) 1 0 4
29. Indonesia – (4) 1 0 3
30. Bulgaria – (2) 1 0 1
30. Finlanda – (2) 1 0 1
32. Etiopia – (1) 1 0 0
32. Thailanda – (1) 1 0 0
32. India – (1) 1 0 0
32. Jamaica – (1) 1 0 0
36. Ungaria – (5) 0 4 1
37. Kazahstan – (6) 0 3 3
38. Suedia – (3) 0 3 0
39. Belarus – (8) 0 2 6
40. Turcia – (3) 0 2 1
41. Austria – (3) 0 1 2
42. Algeria – (2) 0 1 1
42. Columbia – (2) 0 1 1
42. Kirghizstan – (2) – 0 1 1
42. Slovenia – (2) 0 1 1
42. Uzbekistan – (2) 0 1 1
42. Serbia – (2) 0 1 1
48. Ecuador – (1) 0 1 0
48. Estonia – (1) 0 1 0
48. Vietnam – (1) 0 1 0
48. Trinidad Tobago – (1) 0 1 0
52. Armenia – (5) 0 0 5
53. Danemarca – (2) 0 0 2
53. Taipei – (2) 0 0 2
55. Argentina – (1) 0 0 1
55. Croatia – (1) 0 0 1
55. Egipt – (1) 0 0 1
55. Lituania – (1) 0 0 1
55. Mexic – (1) 0 0 1
55. Tadjikistan (1) 0 0 1
55. Togo – (1) 0 0 1
Sursa: Mircea Grumaz
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult