Ziua de duminica, a noua de la Jocurile Olimpice de la Beijing, programeaza nu mai putin de 37 de finale. Practic, este ziua cea mai plina din toata intrecerea. Iar aceasta zi a inceput cum nu se poate mai bine pentru Romania, care a mai cucerit o medalie de aur, prin maratonista Constantina Dita Tomescu.
1. Atletism. Maraton. Feminin. Constantina Dita-Tomescu a castigat proba feminina de maraton, aducand Romaniei cea de-a treia medalie de aur la JO. Constantina, 38 de ani, a fost cronometrata cu timpul de 2h26:44, reusind sa o devanseze pe campioana mondiala en-titre, Catherine Ndereba din Kenya – 2h27:06, medalia de bronz revenind chinezoacei Zhou Chunxin – 2h27:07. Celelalte reprezentante ale Romaniei in această cursa, Lidia Simon si Luminita Talpos, s-au clasat pe locurile 8 (2h27:51) si, respectiv 18 (2h31:41).
2. Inot. 4×100 mixt. Masculin. Michael Phelps a devenit primul sportiv din istorie care reuseste sa castige opt medalii de aur la o singura editie a JO, dupa ce a castigat alaturi de colegii sai finala la 4×100 mixt. Phelps a reusit, sa doboare recordul compatriotului sau Mark Spitz, care reusise sa castige sapte medalii de aur la JO de la Munchen, din 1972. Alaturi de Michael Phelps, din stafeta SUA au mai facut parte Aaron Peirsol, Brendan Hansen si Jason Lezak, ei reusind sa stabileasca si un nou record mondial, 3:39.34. Medaliile de argint si bronz au revenit Australiei (Stoeckel, Rickard, Lauterstein, Sullivan) – 3:30.04, respectiv Japoniei (Miyashita, Kitajima, Fujii, Sato) – 3:31.18.
3. Inot. 50 m liber. Feminin. Inotatoarea germana Britta Steffen s-a impus in finala celei mai rapide probe feminine, cu 24,06 (nou record olimpic), o sutime de secunda mai repede decat Dara Torres (SUA – 41 de ani). Bronzul, cu 24,17, a revenit australiencei Cate Campbell.
4. Inot. 1.500 m liber. Tunisianul Oussama Mellouli a adus prima medalie de aur pentru tara sa la JO in proba de inot, reusind sa se impuna in cea mai lunga dintre curse, cu 14:40.84. Pe locul al doilea a venit australianul Grant Hackett (14:41.53), iar bronzul a revenit canadianului Ryan Cochrane (14:42.69).
5. Inot. 4×100 m mixt. Feminin. Stafeta Australiei (Emily Seebohm, Leisel Jones, Jessicah Schipper, Lisbeth Trickett) a cucerit medalia de aur a probei, cu un nou record mondial, 3:52.69. A doua a venit stafeta SUA (Nathalia Coughlin, Rebecca Soni, Chirstine Magnuson, Dara Torres), cu 3:53.30, in timp ce bronzul a revenit stafetei Chinei (Zhao Jing, Sun Ye, Zhou Yafei, Pang Jiaying) cu 3:56.11.
6. Yachting. Primul titlu in competitia de yachting a revenit, la clasa Yngling (ambarcaţiuni cu echipaj exclusiv feminin), Marii Britanii, prin Sarah Ayrton, Sarah Webb si Pippa Wilson). Medalia de argint a revenit Olandei (Mandy Mulder, Annemieke Bes, Merel Witteveen), iar cea de bronz echipajului Greciei, cu Sofia Bekatorou, Sofia Papadopoulou si Virginia Kravarioti.
7. Tir. Carabina 50 m, 3 pozitii. Masculin. Medalia de aur a fost castigata de chinezul Jian Qiu, cu un total de 1272,5 puncte. El a fost urmat in clasament de Yuri Sukorukov (Ucraina), 1272,4 p si de Rajmond Debevec (Slovenia), cu 1271,7.
Handbal. Feminin. Echipa feminina de handbal a României a fost invinsa de Norvegia, cu scorul de 24-23 (12-11), duminica, in ultimul meci din Grupa A si va juca în sferturi cu Coreea de Sud sau Ungaria, sfertul de finala fiind programat pe 19 august.
Norvegia: Katrine Lunde Haraldsen – Ragnhild Aamodt 1, Goeril Snorroeggen 1, Else Marthe Soerlie Lybekk 4, Tonje Noestvold 3, Karoline Dyhre Breivang 1, Kristine Lunde 3, Gro Hammerseng 3, Kari Mette Johansen 4, Marit Malm Frafjord 1, Tonje Larsen 1, Linn-Kristin Riegelhuth 2. Antrenor: Marit Breivik.
Romania: Luminita Dinu 1 – Ramona Maier 4, Florina Barsan, Carmen Lungu 5, Adriana Olteanu, Cristina Neagu 4, Aurelia Bradeanu, Ionela Stanca 5, Valentina Ardean 2, Valeria Bese, Narcisa Lecusanu 2. Antrenor: Gheorghe Tadici.
Romania va infrunta Ungaria in sferturi. Romania s-a clasat pe locul 2 in grupa A si va juca cu echipa de pe locul 3 in grupa B, Ungaria. Ultimele rezultate din grupa B: Suedia – Brazilia 25-22; Rusia – Germania 30-29; Coreea de Sud – Ungaria 33-22. In clasament, primul loc a fost ocupat de Rusia cu 9 puncte, urmata de Coreea de Sud – 7, Ungaria – 5, Suedia – 4, Brazilia – 3, Germania – 2 puncte.
Sferturi: Norvegia – Suedia; Rusia – Franta; Romania – Ungaria (ora 9.15); Coreea de Sud – China
8. Canotaj. Dublu vasle feminin. Echipajul Olandei (Kirsten van der Kolk, Marit van Eupen) s-a clasat pe primul loc in aceasta proba, fiind urmat de Finlanda (Sanna Sten, Minna Nieminen) si Canada (Melanie Kok, Tracy Cameron).
9. Canotaj. Dublu vasle. Masculin. Echipajul Marii Britanii (Zac Purchase, Mark Hunter) a castigat medalia de aur a probei de dublu vasle, fiind urmati in clasament de Grecia (Dimitrios Mougios, Vasileios Polymeros) si Danemarca (Reinholdt Rasmussen Mads, Rasmus Nicholai Quist Hansen).
10. Canotaj. Ambarcatiune usoara de 4. Masculin. Danemarca a castigat medalia de aur, in componenta Thomas Ebert, Morten Jorgensen, Mads Christian Kruse Andersen, Eskild Balschmidt Ebbesen. Pe doi a venit Polonia (Lukasz Pawlowski, Bartlomiej Pawelczak, Milosz Bernatajtys, Pawel Randa), iar bronzul a revenit Canadei (Iain Brambell, Jon Beare, Mike Lewis, Liam Parsons).
11. Canotaj. 4 vasle feminin. China a castigat prima sa medalie la intrecerile de canotaj de la Beijing, reusind sa se impuna in proba de 4 vasle (Bin Tang, Ziwei Jin, Aihua Xi, Yangyang Zhang). Locul al doilea fost ocupat de Marea Britanie (Annie Vernon, Debbie Flood, Frances Houghton, Katherine Grainger), iar bronzul a revenit Germaniei (Britta Oppelt, Manuela Lutze, Kathrin Boron, Stepanie Schiller).
12. Yachting. Britanicul Ben Ainslie si-a adjudecat medalia de aur la Clasa Finn, impunandu-se inclusiv in ultima regata, cea de duminica. Medalia de argint a revenit americanului Zach Riley, iar cea de bronz – francezului Guillaume Floret.
13. Canotaj. 4 vasle masculin. Polonia (Konrad Wasilewski, Marek Kolobowicz, Michal Jelinski, Adam Korol) s-a impus in finala probei de 4 vasle masculin. Pe doi a venit Italia (Luca Agamennoni, Simone Venier, Rossano Galtarossa, Simone Raineri), iar pe locul 3 Franta (Jonathan Coeffic, Jean Pierre Peltier, Julien Bahain, Cedric Berrest).
14. Canotaj. 8+1. Feminin. Romania a cucerit medalia de bronz in proba feminina de 8+1 la canotaj, fiind devansata de SUA si Olanda. Romania, campioana olimpica in 1996, 2000 si 2004, a pornit mai greu in cursa, ocupand locul 3 la 500 m (dupa SUA si Canada), locul 2 la 1.000 m si la 1.500 m (dupa SUA). Pe ultimele sute de metri, Romania a incercat sa prinda echipajul SUA din urma, dar s-a apropiat amenintator Olanda, care ne-a suflat medalia de argint pentru numai 3 sutimi. SUA a castigat cursa cu 6:05.34, urmată de Olanda 6:07.22 si Romania 6:07.25.
Ambarcatiunea Romaniei a fost alcatuita din Constanta Burcica, Viorica Susanu, Rodica Serban, Eniko Barabas, Simona Musat, Ioana Papuc, Georgeta Andrunache, Doina Ignat, Elena Georgescu.
15. Tenis de camp. Simplu feminin. Finala se simplu feminin a fost castigata de Elena Dementieva (Rusia), care a invins-o cu 3-6, 7-5, 6-3 pe Dinara Safina (Rusia). Pentru bronz, Vera Zvonareva (Rusia) a invins-o cu 6-0, 7-5 pe Na Li (China).
16. Tenis de camp. Dublu feminin. Surorile Serena si Venus Williams (SUA) au castigat aurul olimpic la dublu feminin, dupa 6-2, 6-0 cu Spania (Anabel Medina Garrigues / Virginia Ruano Pascual). Bronzul a revenit Chinei (Yan Zi / Zheng Jie), care a castigat cu 6-2, 6-2 meciul cu Ucraina (Alona si Kataryna Bondarenko).
17. Canotaj. 8+1 masculin. Cursa masculina de 8+1 a revenit Canadei, cu timpul de 5:23.89, echipajul Marii Britanii sosind al doilea (5:25.11) venind al doilea. Statele United au terminat pe locul al treilea (5:25.34).
18. Ciclism. Pursuit. Feminin. Proba feminina de pursuit din cadrul JO de la Beijing a fost castigata de britanica Rebecca Romero, invingatoare in fata compatrioatei sale Wendy Houvenaghel. Pe locul al treilea a venit Lesya Kalitovskaia (Ucraina).
19. Lupte libere. Categoria 63 kg. Japoneza Kaori Icho a invins-o cu 3-0 in finala categoriei pe Alena Kartasova (Rusia). Pentru bronz, Randi Miller (SUA) a castigat cu 3-1 meciul cu Martine Dugrenier (Canada), iar Yelena Saligina (Kazahstan) a intrecut-o cu 3-1 pe Lise Golliot Legrand (Franta).
20. Yachting. Medalia de aur la clasa 49 a revenit echipajului Danemarcei Jonas Warrer-Martin Kirketerp Ibsen, cu 61 puncte, secundat de cel al Spaniei (Iker Martinez-Yabier Fernandez), medaliat cu argint cu 64 puncte, medalia de bronz revenind Germaniei (Jan Peter Peckholt-Hannes Peckholt) – 66 puncte.
21. Lupte libere. Categoria 72 kg. Feminin. Chinezoaica Wang Jiao a invins-o cu 5-0 in finala pe Stanka Slateva (Bulgaria) si a obtinut medalia de aur. Pentru bronz, Agnieszka Wieszczek (Polonia) a invins cu 3-1 pe Maider Unda (Spania), iar Kyoko Hamaguchi (Japonia) a intrecut-o cu 3-1 pe Ali Bernard (SUA).
22. Gimnastica artistica. Sol. Masculin. Marian Dragulescu a ratat obtinerea unei medalii la sol, avand o ratare in exercitiul sau, motiv pentru care a primit nota 14,800, care l-a dus pe locul 7. Medalia de aur a fost cucerita de chinezul Zou Kai, cu 16,050 puncte, argintul a mers la spaniolul Gervasio Deffer, cu 15,775, iar bronzul a fost castigat de Anton Golotuskov (Rusia), 15,725.
23. Gimnastica artistica. Sarituri. Feminin. Nord-coreanca Hong Un Jong a castigat medalia de aur la sarituri, cu un total de 15,650 puncte. Pe locul al doilea a venit Oksana Susovitina (33 de ani), care reprezinta Germania, cu 15,575, medalia de bronz revenindu-i chinezoaicei Cheng Fei, cu 15,562.
24. Scrima. Sabie echipe. Masculin. Franta a cucerit medalia de aur la scrima, in concursul pe echipe la sabie, învingand in finala SUA cu scorul de 45-37. In meci pentru medalia de bronz, Italia a invins Rusia cu 45-44.
25. Tenis de camp. Simplu masculin. Spaniolul Rafael Nadal a castigat medalia de aur in proba de simplu, invingandu-l in finala de duminica pe chilianul Fernando Gonzales, cu 6-3, 7-6, 6-3. In finala pentru medalia de bronz, sarbul Novak Djokovic l-a invins pe americanul James Blake cu 6-3, 7-6.
26. Gimnastica. Cal cu manere. Chinezul Xiao Qin a castigat medalia de aur la cal cu manere, obtinand 15,875 puncte. Pe locul al doilea a venit croatul Filip Ude, cu 15,725 puncte, podiumul fiind completat de britanicul Louis Smith, cu 15,725p.
27. Gimnastica. Sol feminin. Fantastic. Romania a mai cucerit o medalie de aur, Sandra Izbasa evoluand excelent in finala de la sol, reusind sa devina campioana olimpica, cu 15,650 puncte. Podiumul a fost completat de doua sportive din Statele Unite, Shawn Johnson – 15,500 si Nastja Liukin – 15,425.
28. Haltere. Categoria +94 kg. Masculin. Ilia Ilin din Kazahstan a cucerit medalia de aur la haltere, categoria 94 kg, cu un total de 406 kg (180 kg la stilul sumls şi 226 kg la aruncat). Medalia de argint i-a revenit polonezului Szymon Koclecki – 403 kg (179+224), iar bronzul i-a revenit rusului Hajimurat Akkaev – 402 kg (185+217).
29. Atletism. Aruncarea ciocanului. Masculin. Primoz Kozmus (Slovenia) este noul campion olimpic al probei de aruncarea ciocanului barbati, cu o aruncare de 82,02 m. Al doilea a fost belarusul Vadim Deviatovsky, cu 81,61 m, iar al treilea Ivan Tsikhan (Belarus), cu 81,51 m.
30. Badminton. Dublu mixt. Finala pentru medalia de aur a fost castigata cu 21-11, 21-17 de perechea Lee Hyojung / Lee Yongdae (Coreea de Sud), care a intrecut pe indonesienii Liliyana / Nova Widianto. Pentru bronz: He Honbin / Yu Yang (China) – Flandy Limpele / Vita Marissa (Indonesia): 19-21, 21-17, 23-21.
Atletism. 400 m garduri. Angela Morosanu s-a calificat in turul al doilea al cursei de 400 m garduri, sportiva din tara noastra reusind sa obtina calificare la timp, cu 56,07.
31. Tenis de masa. Echipe feminin. China a cucerit medalia de aur la tenis de masa, in concursul feminin pe echipe, invingand in finala cu 3-0 echipa Singapore. In finala mica, Coreea de Sud a invins Japonia cu 3-0.
32. Sarituri in apa. Feminin. Trambulina 3m. Chinezoaica Guo Jingjing a castigat finala feminina la trambulina de 3m, cu 415, 35 puncte. Pe locul al doilea s-a clasat rusoaica Julia Pakhalina, 398,60, in timp ce medlia de bronz ramane in China, la Wu Minxia, cu 389,85.
33. Badminton. Simplu masculin. Chinezul Lin Dan l-a intrecut in finala de simplu pe Lee Chong Wei (Malaysia), cu 21-12, 21-8. In meciul pentru medalia de bronz, Jin Chen (China) l-a invins cu 21-16, 12-21, 21-14, pe sud-coreeanul Lee Hyunil.
34. Atletism. 3000 m obstacole. Feminin. Gulnara Galkina Samitova (Rusia) a castigat proba de 3.000 m obstacole, stabilind si un nou record mondial, cu 8:58.81. A doua a venit Eunice Jepkorir (Kenya), cu 9:07.41, iar a treia a fost rusoiaca Ekaterina Volkova, cu 9:07.64. Foarte frumos a concurat si Cristina Casandra, reprezentanta tarii noastre terminand pe locul 5, cu un nou record national, 9:16.85.
35. Atletism. 100 m plat. Feminin. Senzationala a fost si cursa de 100 m la feminin, cursa in care Jamaica a obtinut toate cele trei medalii. Aurul a revenit atletei Shelley Ann Fraser, cu 10,78, iar medalia de argint a fost acordata pentru doua sportive: Sherone Simpson si Kerron Stewart, ambele cu 10,98.
36. Atletism. Triplusalt. Feminin. Atleta cameruneza Francoise Mbango Etone a castigat medalia de aur la triplusalt, cu un nou record olimpic, 15,39 m. Pe locul al doilea a venit rusoaica Tatyana Lebedeva, cu 15,32 m, iar pe trei Hrysopiyi Devetzi (Grecia), cu 15,23 m.
37. Atletism. 10.000 m masculin. Cea mai lunga proba pe pista din atletism, 10.000 m, a fost castigata de Kenenisa Bekele (Etiopia), cu un nou record olimpic, 27:01.17. Al doilea a fost Sileshi Sihine (Etiopia), cu 27:02.77. Medalia de bronz a revenit lui Micah Kogo (Kenya), cu 27:04.11.
Clasamentul pe medalii
1. China – (61) 35 13 13
2. SUA – (65) 19 21 25
3. Marea Britanie – (25) 11 6 8
4. Germania – (22) 9 6 6
5. Australia – (29) 8 10 11
6. Coreea de Sud – (22) 8 9 5
7. Japonia – (20) 8 5 7
8. Rusia – (31) 7 12 12
9. Italia – (18) 6 6 6
10. Ucraina – (14) 5 3 6
11. Franta – (25) 4 9 12
12. ROMANIA – (8) 4 1 3
13. Spania – (6) 3 2 1
14. Slovacia – (4) 3 1 0
15. Olanda – (10) 2 4 4
16. Polonia – (5) 2 3 1
17. Cehia – (5) 2 3 0
18. Jamaica – (4) 2 2 0
19. Canada – (7) 2 1 4
20. Coreea de Nord – (6) 2 1 3
21. Noua Zeelanda – (5) 2 1 2
22. Etiopia – (3) 2 1 0
23. Elvetia – (5) 2 0 3
24. Georgia – (3) 2 0 1
25. Cuba – (8) 1 3 4
25. Kazahstan – (8) 1 3 4
27. Zimbabwe (4) 1 3 0
28. Azerbaidjan – (5) 1 2 2
29. Norvegia – (4) 1 2 1
30. Indonesia – (4) 1 1 3
31. Slovenia – (4) 1 1 2
32. Finlanda – (3) 1 1 1
32. Bulgaria – (3) 1 1 1
34. Mongolia – (2) 1 1 0
35. Brazilia – (5) 1 0 4
36. Danemarca – (4) 1 0 3
37. Thailanda – (1) 1 0 0
37. India – (1) 1 0 0
37. Tunisia – (1) 1 0 0
37. Camerun – (1) 1 0 0
41. Ungaria – (5) 0 4 1
42. Belarus – (10) 0 3 7
43. Suedia – (3) 0 3 0
44. Turcia – (3) 0 2 1
44. Kenya – (2) 0 2 1
46. Austria – (3) 0 1 2
46. Grecia – (3) 0 1 2
48. Algeria – (2) 0 1 1
48. Columbia – (2) 0 1 1
48. Kirghizstan – (2) 0 1 1
48. Serbia – (2) 0 1 1
48. Uzbekistan – (2) 0 1 1
48. Croatia – (2) 0 1 1
54. Ecuador – (1) 0 1 0
54. Estonia – (1) 0 1 0
54. Vietnam – (1) 0 1 0
54. Trinidad Tobago – (1) 0 1 0
54. Chile – (1) 0 1 0
54. Singapore – (1) 0 1 0
54. Malaysia – (1) 0 1 0
61. Armenia – (5) 0 0 5
62. Taipei – (2) 0 0 2
63. Argentina – (1) 0 0 1
63. Egipt – (1) 0 0 1
63. Lituania – (1) 0 0 1
63. Mexic – (1) 0 0 1
63. Tadjikistan (1) 0 0 1
63. Togo – (1) 0 0 1
Sursa: Mircea Grumaz