Intervalul 23 mai – 23 iunie reprezinta, in fiecare an, „Luna Olimpica” – manifestare de traditie a olimpismului romanesc. Pe parcursul acestei perioade, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR), prin intermediul Academiei Olimpice Romane (AOR) si cele 46 de filiale ale sale, organizeaza si sustine o gama diversa de actiuni, manifestari si evenimente cu caracter cultural-sportiv. Ele sunt destinate cu precadere marelui public, atras astfel spre „Miscarea Olimpica”. In acelasi timp, au loc sesiuni de comunicari stiintifice, conferinte, lansari de carte cu subiect sportiv, evocari si actiuni „in memoriam”, prezente ale unor campioni olimpici la intalniri cu iubitorii de sport, concursuri „Cine stie olimpism, castiga!”.
La nivel judetean, in aceasta perioada, se finalizeaza etapa locala, prin jurizarea lucrarilor inscrise in traditionalele concursuri nationale de arta plastica („Jocurile Olimpice in imaginatia copiilor”), de literatura si jurnalism sportiv („Un condei numit Fair Play”), cele mai bune urmand a fi promovate in faza nationala; se disputa finalele locale ale concursului „Pentatlon olimpic scolar pentru Mileniul III”; se desfasoara traditionala manifestare „Stafeta culorilor olimpice”, la Sirnea, in judetul Brasov. Ziua Olimpica este sarbatorita in fiecare an in data de 23 iunie, data care marcheaza crearea Comitetului International Olimpic (Paris, 1894) si hotararea forului olimpic mondial de a relua, in varianta moderna, Jocurile Olimpice.
In 1987, la initiativa Comitetului International Olimpic (CIO) de a incuraja toate Comitetele Nationale Olimpice sa omagieze „Ziua Olimpica”, a fost lansat acest concept, prin organizarea de crosuri la nivelul a 45 de Comitete Nationale Olimpice. In prezent, „Ziua Olimpica” este sarbatorita de sute de mii de oameni in peste 170 de tari printr-o serie de manifestari culturale si sportive. Actiunea simbolica, etalon al „Lunii Olimpice”, o reprezinta Crosul „Ziua Olimpica”. Crosul National va avea loc la Bucuresti, in data de 4 iunie. De asemenea, crosurile „Ziua Olimpica” se vor desfasura in 49 de localitati urbane si rurale de pe intinsul intregii tari, inclusiv in Baia Mare.
Crosul Olimpic are loc in Baia Mare in 1 iunie, cu incepere de la ora 15.00. Organizatorii (Academia Olimpica Romana – filiala Maramures, in colaborare cu Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Maramures, Asociatia Judeteana de Atletism Maramures si Asociatia Judeteana „Sportul pentru Toti”) estimeaza ca vor fi peste 600 de participanti. Lungimea traseului va fi cuprinsa intre 600 si 5.000 m, in functie de categorie. „Vor fi oganizate trasee si pentru persoanele cu dizabilitati. Crosuri similare se vor derula si in Sighet, Seini, Coruia si Remetea Chioarului. De asemenea, se vor derula si alte actiuni pentru promovarea olimpismului: simpozioane, intalniri cu fosti campioni, expozitii etc.”, a informat Rita Hendrea.
In plan simbolic, toate aceste actiuni sunt menite sa afirme indemnul la miscare fizica in aer liber, spiritul de fair-play, respectul fata de adversari si regulile de concurs, ocrotirea mediului inconjurator. Inscrierea este deschisa tuturor categoriilor de participanti (tineri si varstnici, femei si copii, persoane cu dizabilitati, profesionisti si amatori), indiferent de capacitatea si de nivelul de performanta atletica.
Date furnizate de Comitetul Olimpic Roman si de Rita Hendrea.
Sursa: RIP