Vezi VIDEO
In fiecare an, undeva intre 23 mai si 23 iunie, adica in limitele Lunii Olimpice, in Baia Mare are loc Crosul Olimpic, destinat iubitorilor de miscare de varste diferite, practicanti sau nu ai sportului de performanta. Miza este mai degraba una simbolica, dat fiind ca doar tricorui cu insemnele olimpice sunt puse la bataie. Miza este alta: promovarea dragostei pentru miscare si raspandirea credintei ca, in orice competitie, mai important decat sa castigi este sa evoluezi in spiritul Fair Play-ului.
Crosul Olimpic, editia 2012, a adunat azi pe stadionul de atletism multi copii si tineri, categoria veterani fiind, in acest an, ceva mai modest reprezentata, numeric vorbind. Ignorand decorul sumbru pe care il ofera stadionul de atletism din orasul nostru, am gasit, in schimb, sportivi care au adus multe medalii orasului. Pornind de la fosta gimnasta Rodica Dunca, laureata cu argint olimpic la Moscova in 1980, cea care – in fiecare an – da startul.
„Nu numai nepoata si bunicul alergam: ci si fiul si nora. Nora, care mi-a fost sportiva de la 9 ani si a tot ramas in lumea sportului si alearga si acum”, a spus Iosif Hecko. La intrebarea cine este alergatorul cel mai iscusit in familie, raspunsul il da nepoata, Alexia: „Cred ca parintii. Sau bunicul?! Mda… Posibil eu!”
„Eu alerg pentru ca e frumos, interesant si sanatos”, a explicat Ionut Crisan, cel care – aflam din surse sigure – e bun alergator, dar bun si matematician. „Nu fac atletism, eu alerg din placere”, a asigurat Stefania Surducan. „Miscarea este viata: ar trebui sa facem sport in fiecare zi pentru ca miscarea inseamna sanatate”, a declarat campionul national la garduri, Marius Blenche.
Putin din istoria acestei competitii de traditie ne-a divulgat Carol Farcas, atletul veteran care a adunat in ultimii ani cele mai multe titluri de campion national: „Nu e prima participare, prima a fost atunci cand acest cros se desfasura pe tara, la Mamaia. Dar erau foarte multi participanti, erau vreo doua mii. Multi au iesit inainte de finish de prin boscheti si dintre copaci si asa s-a ajuns la concluzia ca nu se poate organiza bine un concurs de asemenea dimensiuni si in ultimii ani s-a organizat pe judete”.
In perioada 23 mai – 23 iunie, an de an, se celebreaza Luna Olimpica. Ziua de 23 iunie este considerata Ziua Olimpica. Asadar crosul de la Baia Mare a fost unul dintre evenimentele prilejuite de aceasta Luna Olimpica. Au fost organizate mai multe categorii de varsta. A fost gandit un traseu si pentru copiii si tinerii cu dizabilitati. In 12 iunie, un cros similar se va organiza si in Sighetu Marmatiei.
„Este sarbatoarea noastra olimpica. Crosul face parte din luna olimpica, o luna pe care o sarbatorim prin diverse evenimente menite sa stimuleze copiii sa faca miscare, sport si, mai ales, sa-si insuseasca valorile olimpice”, a declarat Rita Hendrea de la Directia pentru sport si Tineret a judetului Maramures.
Organizatori ai evenimentului au fost filiala Maramures a Academiei Olimpice Romane, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret si Inspectoratul Scolar al judetului Maramures.
Foto (c) eMaramures.ro.
Sursa: RIP