Primul monument care comemoreaza Holocaustul romilor a fost dezvelit la Muzeul Culturii Romilor din Bucuresti, sambata, in prezenta catorva dintre supravietuitorii deportarilor din Transnistria, a unor reprezentanti ai societatii civile si a europarlamentarului Damian Draghici.
„La 71 de ani de la aceasta problema uriasa din istorie, am realizat monumentul Holocaustului romilor. La 2 august, pe cand ma aflam la o dezbatere pe aceasta tema, mi-a venit ideea si am promis ca, pana astazi, realizam acest monument. L-am construit intr-o saptamana, am facut tot ce-am putut mai bine. El contine trei simboluri: in primul rand, rugina, apoi lumanarile si sarma ghimpata si roata romilor – jumatate inchisa, jumatate deschisa”, a declarat Damian Draghici, membru al Parlamentului European si unul dintre initiatorii acestui proiect.
„Cel mai important este ca acesti oameni nu au supravietuit doar deportarii in Transnistria, au supravietuit in viata. Cum e sa vii, la 12 ani, fara parinti, fara nimic si sa o iei de la capat?! Asta e mai greu decat supravietuirea in sine”, a mai spus acesta.
„Este primul monument al nostru care reprezinta Holocaustul romilor, dupa 25 de ani de la Revolutie, si, asa cum am mai spus, noua, fiind crestini, nu ne place sa fim ingropati la altcineva la groapa. Noi aveam inainte un monument, dar era langa al altcuiva, nu era doar al nostru”, a explicat europarlamentarul.
Potrivit lui Damian Draghici, acest monument va fi mutat peste cateva saptamani din curtea muzeului in Parlamentul European, iar, pana la sfarsitul anului, va exista un altul care va fi montat intr-un spatiu public, cu vizibilitate maxima, in Sectorul 3 al Capitalei.
„The sun will rise and so will we, again and again and again” sta scris, purtand semnatura lui Draghici, pe monumentul dedicat comemorarii zecilor de mii de romi din Romania victime ale deportarii in Transnistria, intre 1942 – 1944. Acesta a fost ridicat cu sprijinul Fundatiei Bright Light si al Organizatiei Romani Criss.
La evenimentul inaugural, din cadrul festivalului Pakivalo (onorabil, n.r.), care se desfasoara in perioada 6 – 8 august, la Muzeul Culturii Romilor, s-au tinut doua momente de reculegere – pentru victimele Holocaustului si pentru a comemora doi ani de la moartea lui Nicolae Gheorghe, sociolog si activist, premiat in 1992 de Guvernul francez pentru drepturile omului.
Actorul Florin Zamfir a recitat cateva versuri, in limbile romani si romana, care vorbesc despre viata romilor, iar doi dintre supravietuitorii romi ai deportarii au povestit, in cateva cuvinte, chinurile la care au fost supusi impreuna cu alte sute de familii in acea perioada.
Artistul Vasile Ionescu a vorbit despre „intoarcerea la memoria reala a romilor”. „Trebuie sa ne asumam si binele si raul. Sa fii rom inseamna a-ti constientiza soarta, ca esti nefericit, fara noroc”, a incheiat acesta.
Data de 2 august a fost recunoscuta ca Ziua memoriala a Holocaustului european al romilor, iar antigipsismul este vazut ca o atitudine incompatibila cu valorile Uniunii Europene, prin Rezolutia adoptata de Parlamentul European in data de 15 aprilie, potrivit unui comunicat remis Mediafax.
Sursa: Mediafax