Municipalitatea din New York va inaugura, in prezenta presedintelui Barack Obama, un muzeu dedicat victimelor de la 11 septembrie 2001, dupa aproape 13 ani de la acele atentate, in cadrul unui proiect cu o mare incarcatura emotionala, marcat insa de numeroase polemici si negocieri dificile.
Cu trei ani intarziere, muzeul, construit pe locul in care se afla World Trade Center (WTC), va fi deschis pentru public pe 21 mai, dupa sase zile care vor fi rezervate familiilor victimelor, supravietuitorilor, riveranilor si echipelor de salvare, informeaza AFP.
Presedintele Obama, insotit de sotia sa Michelle, va lua cuvantul in timpul ceremoniei de inaugurare, joi dimineata, si va vizita apoi muzeul si Memorialul. Fostul primar newyorkez, Michael Bloomberg, in calitate de presedinte al Memorialului si al muzeului, guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, cel al statului New Jersey, Chris Christie, si fostul primar aflat in functie in timpul atentatelor, Rudy Giuliani, sunt si ei asteptati la ceremonie.
Muzeul subteran, de sapte etaje si cu o suprafata de 10.210 metri patrati, este situat intre cele doua bazine ale Memorialului, deschis pe 11 septembrie 2011 pe locul in care au avut loc atentatele teroriste, in sudul Manhattanului, ce a fost vizitat deja de peste 12 milioane de persoane. Proiectul nu a fost lipsit de probleme, tinand cont sensibilitatile americanilor si, uneori, de asteptarile contradictorii legate de acest proiect, care a acumulat si intarzieri, din motive financiare.
Vizitatorii dispusi sa plateasca 25 de dolari – un pret considerat prea mare de catre unii – vor putea sa descopere mii de obiecte personale ale victimelor, documente audio si video, un fragment de scara pe care au coborat unii dintre supravietuitori, dar si doua coloane din otel care au ramas dupa prabusirea Turnurilor Gemene. Muzeul reprezinta un omagiu adus celor 2.983 de femei, barbati si copii, ucisi in timpul atentatelor de la 11 septembrie 2001, dar si celor sase persoane ucise in timpul unui prim atentat organizat la WTC pe 26 februarie 1993.
O expozitie prezinta ceea ce s-a intamplat pe 11 septembrie 2001 in cele trei locuri ale atentatelor (New York, Washington si Pennsylvania) si doreste sa analizeze evenimentele care au condus la aceste atentate, examinand totodata perioada de dupa tragedie si felul in care acest eveniment a schimbat lumea. Subiectul este unul sensibil, mai ales prin prisma acelor aspecte care au legatura cu islamul si jihadul. Un material video cu o durata de sapte minute ce prezinta cresterea in influenta a organizatiei teroriste Al-Qaida a generat recent o serie de polemici.
Un grup de consiliere interreligios, NYDIS, a solicitat, in van, ca inregistrarea sa fie modificata, fiind ingrijorati ca anumiti vizitatori „nu poseda o cunoastere generala a subiectului si ar putea sa iasa din muzeu asimiland Al-Qaida cu islamul in general”. Mai multe asociatii musulmane au denuntat un continut „posibil inflamator”, acuzand folosirea termenilor „islamic” si „islamist” ca o generalizare pentru Al-Qaida.
O alta polemica a avut loc sambata, cand ramasitele pamantesti ale persoanelor ramase neidentificate in randul victimelor de la 11 septembrie (40% dintre victime nu au putut sa fie asociate cu nicio proba ADN transmisa de familiile indoliate) au fost transferate, cu solemnitate, intr-un osuar de la subsolul muzeului. Anumite familii, provenind din diverse minoritati etnice, au vazut in aceasta initiativa „o insulta” sau chiar „un sacrilegiu”, considerand ca acele ramasite pamantesti nu isi au locul intr-un muzeu. Acel osuar, situat in spatele unui zid gravat cu un citat din poetul latin Virgil despre datoria unui apel la memorie, „nu face parte din muzeu”, a precizat un purtator de cuvant. Osuarul nu va fi deschis pentru public.
Sursa: Mediafax