Un adolescent in pantaloni bermude, cu un tricou negru si cu tenisi in picioare, cu un zambet larg si cu o gropita in barbie, asemeni lui Michael Douglas. Aparent, un tanar ca toti tinerii din Baia Mare: usor ironic, usor timid, liber in vorbire si-n gandire. Are insa o sclipire care nu se vede. E inauntrul sau si porneste de la pasiunea cea mai pura pentru matematica. Adolescentul este Omer Cerrahoglu. Are 14 ani, este elev la Liceul ”Vasile Lucaciu” din Baia Mare, iar la toamna trece in clasa a VIII-a. Pana aici mai nimic deosebit. Diferenta fata de alti tineri in tenisi si cu pantaloni scurti este ca Omer a obtinut medalia de aur la Olimpiada Internationala de Matematica (OIM), desfasurata in perioada 10-22 iulie, la Bremen – Germania. Baimareanul este cel mai tanar medaliat cu aur la editia 50 a OIM pentru seniori, unde, cu exceptia sa si a inca doi baieti, au participat doar elevi de liceu.
Scoala plus matematica egal durere, cam asa iese rezultatul pentru multi elevi de scoala sau liceu care nu inteleg de ce e nevoie sa stie cum se calculeaza patratul ipotenuzei, ce e cu cosinusul si sinusul ori alte formule greu de patruns de mintile lor.
Pentru Omer Cerrahoglu a fost invers dintotdeauna, pentru ca altfel nici nu ar fi putut sa obtina performantele de pana acum. “Matematica nu se poate compara cu nimic. Matematica e matematica”, a declarat adolescentul. Recunoaste deschis ca a depasit faza problemelor din manualele scolare de mult timp, iar acum rezolva subiecte care ii pun in impas si pe matematicieni. De altfel, chiar si profesorul sau de la liceu, Stefan Sabau, confirma asta.
Omer Cerrahoglu, alaturi de Vlad Puscasu si Sandor Kruk, la premierea olimpicilor internationali din Maramures din 2008 |
Mama nu a mai tinut pasul cu baiatul ei din clasa a IV-a
“Nu am avut un moment «Evrika» din care sa zic: «Imi place matematica!» Am inceput pe la 5-6 ani, cand am inceput sa fac calcule tot mai complicate. Ma ajuta mama, ma ajutau bunicii… Apoi…de unul singur”, a spus Omer. Completarea a venit din partea mamei sale, care a recunoscut ca nu si-a dat seama imediat de talentul pentru matematica al baiatului ei, pana in momentul in care, prin clasa, a IV-a nu a mai reusit sa tina pasul cu el, desi este absolventa de Politehnica.
Un copil cu un talent special pentru calcule matematice
“Nu m-am ocupat in mod special de el. Eu aveam serviciu. Mai stateam sa ii explic. Ii spuneam cum sa intre in problema si cat de important e pentru ca apoi rezolvarea vine de la sine. A inceput prin clasa a II-a sa participe la concursurile de matematica, la Cangurul, iar atunci efectiv a explodat. In clasa a IV-a m-a depasit. Nu am fost eu superolimpica, dar am facut matematica si in facultate. Am stat si m-am gandit atunci. Mi-am dat seama ca are un talent special. E vorba de rationamente, de logica, de rapiditatea gandirii”, a spus mama lui Omer Cerrahoglu.
Ambitia este “motorasul” care l-a facut performer
La sclipirea nativa pentru matematica se adauga insa si ambitia, pe care olimpicul international si-o recunoaste. In cazul sau, reusita este o combinatie dintre dorinta de a fi cel mai bun si dragostea pentru matematica. “In toate imi place sa fiu primul. Nu sunt tot timpul, dar in general ma stradui sa fiu”, a recunoscut sincer Omer, care a continuat spunand ca a plecat de acasa cu gandul sa ia argintul la OIM de la Bremen, dar in prima zi a concursului a vrut aurul si a rezolvat problemele cu gandul sa obtina locul I.
Vedeta OIM 2009, un baiat de 9 ani din Peru
Nu a fost deloc simplu sa obtina aceasta performanta, pentru ca la olimpiada internationala din Germania au fost 573 de elevi din 104 tari, dintre care doar el si inca doi baieti aveau sub 15 ani. A mai fost unul de 13 ani din Albania, iar vedeta a fost un copil de 9 ani din Peru, care a obtinut bronz la editia 2009 a OIM. Cu un total de 33 puncte din 42 posibile, Omer a obtinut medalia de aur la Olimpiada de Matematica din Bremen, lucru pe care baimareanul a spus ca si l-a dorit.
Omer a trecut proba de foc de la olimpiada din Bremen
Toti au sustinut probele deodata. Au fost bagati intr-o singura sala, avand la dispozitie patru ore si jumatate sa rezolve problemele primite, intai cele usoare, apoi cele mai grele si, in final, cele care au si facut departajarea concurentilor. Oficial, anul acesta s-a dat si cea mai grea problema de cand se organizeaza competitia, pe care doar trei elevi au reusit sa o rezolve. Omer a obtinut 3 puncte la ea, ceea ce i-a si asigurat medalia de aur. Restul concurentilor au facut punctaj zero. “Poate ca am fost eu pe idee. Am avut acea sclipire”, a spus modest baimareanul.
Totul este sa simti problema, spune Omer
“Mi-a placut concursul. Mi-au placut subiectele. Au fost pe gustul meu. Unele probleme nu imi plac. Acestea au fost asa cum am vrut, chiar daca nu au fost usoare. Ca sa rezolvi o problema trebuie sa ai ideea, sclipirea. E si o chestie de rationament, dar si de inspiratie. Cum sa explic… Totul este sa simti problema. In cazul asta, e sigur ca ea nu ramane nerezolvata”, a explicat olimpicul baimarean.
Emotii la un loc pentru 570 de tineri matematicieni
Omer nu a fost lipsit de emotii, chiar daca a spus ca acestea nu il coplesesc inainte de concursuri, singurele momente mai tensionate fiind pana vede subiectele. “Eu am fost RO6, dupa numar. Am intrat toti intr-o sala si… m-am simtit, brusc, micut. Fiecare a avut banca lui. Ni s-a dat plicul cu subiectele, foile de examen si niste biletele, sa le folosim in caz ca aveam nevoie de foi in plus, sa iesim afara, sa bem apa. Am asteptat sa vad subiectele. Dupa aia… Bine, conteaza starea psihica, pentru ca daca esti prost dispus, daca ai o pasa proasta sigur nu ai randament. Eu nu am avut probleme de genul asta. Cand eram mai mic de tot mai aveam emotii, dar acum nu.”
Baimareanul a primit cireasa de pe tort la OIM 2009
Si, totusi, un impas a existat pentru Omer la editia jubiliara a OIM. Bineinteles, a fost o problema, dintre cele grele care i-au dezarmat pe cei mai multi dintre concurenti. Baimareanul a spus ca a pierdut o ora pentru ca a trebuit sa refaca desenul de la geometrie de la o problema anterioara, iar pentru rezolvarea celui mai dificil punct i-au mai ramas doar 45 de minute.
Putea sa intre in primii 10 olimpici din lume
“Sa gasesc idea, sa gasesc solutia ca sa ajung la rezultat a fost ca cireasa de pe tort. Daca reuseam pe aceea sa o fac pana la capat eram printre primii 10, iar daca nu mai reuseam sa fac pierdeam aurul si as fi fost sincer dezamagit. Mental, pe autobuz, in drumul spre locul de cazare am refacut problema respectiva. Mi-am dat seama ca e bine. Chiar am schitat cu mana un desen in aer. Apoi m-am consultat si cu altii si am vazut ca solutia era cea buna”, a declarat micul geniu al matematicii, pentru care Ministerul Educatiei a trebuit sa schimbe regulile de desfasurare a olimpiadelor in Romania ca sa ii permita participarea la o categorie de varsta mai mare decat a lui.
Universitatea Harvard – destinatia medaliatei cu aur din Romania
De altfel, si la OIM 2009 a concurat cu elevi de 17-18 ani care au la activ mai multe participari la olimpiade. Un exemplu este si Madalina Persu, cealalalta componenta a lotului Romaniei care a obtinut medalia de aur si care a absolvit anul acesta liceul. Ea doar dupa doua participari consecutive a reusit sa fie pe primul loc, dar asta i-a si asigurat viitorul, pentru ca din toamna va fi studenta la celebra Harvard University. Din lot au mai facut parte patru elevi, iar Romania a obtinut la final doua medalii de aur, doua de argint si doua de bronz.
Omer oscileaza intre colegiile ”Lucaciu” si ”Sincai”
Omer Cerrahoglu nu se gandeste deocamdata la ce facultate va studia, daca o va face in tara sau in strainatate, in prezent el osciland intre Colegiul National “Vasile Lucaciu”si Colegiu National “Gheorghe Sincai” din Baia Mare, unde ar avea varianta sa urmeze liceul. De “Lucaciu” este atasat, pentru ca aici invata din clasa a V-a, isi stie profesorii, isi are prietenii… La “Sincai” e alternativa.
“Nu ma gandesc inca in viitorul indepartat. Am doar 14 ani. Nu stiu ce o sa fac peste 10 ani, dar sigur o sa fac ce imi place. Acum, in vacanta asta, sigur nu o sa fac prea multa mate. In plus, o sa ma distrez. Am fost tot pe drumuri din martie incoace, pentru ca am participat la balcaniada, apoi am fost in tabara de pregatire de la Poiana Pinului, apoi in Germania. M-am cam saturat. Nu de concursuri, ci de drumuri”, a declarat adolescentul.
Nu vrea sa fie un robot, dar vrea mai multa mate in scoala
De la toamna insa isi va relua pregatirile, pentru ca “sclipirea” trebuie intretinuta prin exercitiu. Totusi, nu vrea sa fie ca si elevii din China, pe care i-a comparat cu niste roboti, cand a aflat ca inainte cu 365 de zile de olimpiada internationala de matematica nu fac altceva decat pregatiri.
“Isi ingheata anul scolar si fac numai matematica. Nu as putea sa fac asa ceva. Eu invat cat de cat si la celelalte materii. Nu invat de 10, dar sunt de nota 10, poate si pentru ca imi place sa fiu primul. Cand fac probleme la mate ascult muzica crunk. Cand ma pregatesc pentru celelalte materii nu pot sa ascult insa muzica”, a mai spus Omer, care a recunoscut ca este serios in ce face si ca pana si cand a facut inot sau dans sportiv a fost interesat sa le faca cum trebuie. El a mai spus ca ar vrea mai multe ore de matematica la scoala, pentru ca este de parere ca ar stimula inteligenta elevilor.
Palmares olimpic impresionat pentru baimarean
In palmaresul lui Omer, exista patru locuri I obtinute la olimpiadele nationale de matematica (de fiecare data cu punctaj maxim). In 2008, a luat aurul la balcaniada de matematica de juniori. In acest an, a dobandit medalie de argint la balcaniada de matematica pentru seniori si medalia de aur la cea pentru juniori, dar a obtinut si medalia cea mai importanta de pana acum: aurul la OIM 2009.
Sursa: Meda Muntean