Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat sâmbătă variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală, după ce aproximativ 16.000 de cazuri (dintre care cinci mortale) au fost deja raportate în 75 de ţări, multe dintre ele în Europa, unde boala nu era endemică, transmite EFE.
Decizia a fost anunţată în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva de către directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la două zile după ce un comitet de urgenţă al OMS format din experţi în această boală s-a reunit pentru a discuta despre posibila declarare a urgenţei sanitare, care va obliga reţelele naţionale de sănătate să intensifice măsurile de prevenire.
Acest comitet alesese să nu declare starea de urgenţă la o primă reuniune din iunie (când erau 3.000 de cazuri) şi nici de data aceasta, potrivit lui Tedros, nu a existat un consens total în rândul experţilor, dar directorul general a decis să declare starea de urgenţă, având în vedere numărul mare şi în creştere al cazurilor din diferite regiuni ale lumii.
Este a șaptea oară când se face o astfel de declarație din 2009, cea mai recentă fiind pentru Covid-19, care a primit aceeași etichetă de către OMS în 2020, și urmează o reuniune a unui comitet de experți de joi.
Variola maimuței este o infecție virală întâlnită de obicei la animalele din Africa Centrală și de Vest, deși poate provoca focare la oameni. În timp ce cazuri sunt identificate ocazional în țări în care virusul nu este endemic, cel mai recent focar a fost fără precedent.
În timp ce țările din Europa au fost cel mai grav afectate, cazuri noi au fost raportate și în SUA, Canada, Australia, Nigeria, Israel, Brazilia și Mexic, printre altele.
OMS a spus că focarul a fost în mare parte în rândul bărbaților care întrețin sex cu bărbați, care au raportat că au făcut sex recent cu parteneri noi sau mai mulți. Cu toate acestea, experții au subliniat că oricine se poate îmbolnăvi de variola maimuței, deoarece este răspândită prin contact apropiat sau intim, ONU avertizând că unele portrete mediatice ale africanilor și persoanelor LGBTQ+ „întăresc stereotipurile homofobe și rasiste și exacerba stigmatizarea”, notează The Guardian.